Ново 20 за пенсиите! 120 лв. бонус, увеличение за ЧНГ

Парламентът още не може да намери решение

Ново 20 за пенсиите! 120 лв. бонус, увеличение за ЧНГ | StandartNews.com

Нова идея за увеличението на пенсиите обсъжда парламентът, след като вчера гласува три изключващи се идеи и изпадна в патова ситуация. От сутринта депутатите търсят вариант за изход от ситуацията.

От 1 октомври до 31 декември 2021 г. пенсионерите да получават добавки от 120 лв. на месец, а от Коледа (25 декември 2021 г.) да се прилага предложеното от служебното правителство увеличение на пенсиите с 12.5%, е последната идея на депутатите. Тя бе предложена в зала от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански ("Има такъв народ").

Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години да се покачи от 380 лв. на 650 лв. от 1 октомври 2021 г. е другата идея на депутатите.

"Демократична България" поиска 15-минутна почивка за запознаване с предложението. Заседанието бе прекъснато за по-дълго време. След това Каримански предложи да има извънредно заседание на Бюджетната комисия, за да се обсъди внимателно идеята.

Защо успяхме два пъти да излъжем българските пенсионери. Те вече знаят, че имат 370 лв. минимална пенсия и 120 лв. бонус, опонира Георги Свиленски (БСП). Никой няма да ви прости, ако променим това, което гласувахме вчера, заяви той. И настоя парламентът да продължи работата си по поправките в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Миналата седмица направих прогноза, че ще ви удари токът, сега токът ви тресе. Извадете щепсела, обърна се към ИТН Тома Биков (ГЕРБ). В момента правим първата крачка към финансова криза на държавата. Вие сте отговорни за това и президента Румен Радев, който може да внесе всички антикризисни мерки с решение на правителството. Но това - ако имаме президент мъж, а ние нямаме такъв, заяви Биков.

Говорите откровени лъжи. ГЕРБ, БСП и ДПС забъркаха вчера тази каша с бюджета, от която сега Бюджетната комисия търси решение. Да, г-н Биков, вие засилихте страната в стената, защото бяхте некадърни когато управлявахте, некадърни сте и когато не управлявате, контрира Тошко Йорданов ("Има такъв народ").

Накрая заседанието бе прекратено с идеята да бъде свикано извънредно заседание на Бюджетната комисия, която да търси решение на казуса. В момента остава в сила решението от вчера, гласувано на два пъти на второ четене - 370 лв. минимална пенсия плюс 120 лв. бонус за всеки месец до края на годината.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай