Нови скандали в парламента за пенсиите

Не е ясно кога ще влезе в сила вдигането им

Нови скандали в парламента за пенсиите | StandartNews.com

Нови скандали в парламента за актуализацията на бюджета. Депутатите се опитват да решат дали едновременно да има и добавка и преизчисление на пенсиите или всяка от тези мерки да влиза в сила отделно.

Въпреки, че изглеждаше, че вече има консенсус около компромисен вариант за пенсиите, скандалът в зала продължи  и днес. БСП и ГЕРБ се обявиха против това предложение и настояха и актуализацията, и добавките, да влязат в сила от октомври.

„Вие надминахте и най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са си позволявали на трето гласуване да вкарат три доклада”, заяви Георги Свиленски, „БСП за България”.

„В предложението вчера на служебното правителство остава риска, защото кое правителство ще е това, което ще премахне актуализацията на пенсионерите от януари. Нека да е ясно кой ще лиши пенсионерите”, посочи Димитър Главчев, ГЕРБ.

„Хубаво е БСП да започне да работи, защото Свиленски изрича лъжи. Вие приехте. Двете комунистически партии. Нещо, което може да доведе до вдигане на данъци. Комунистическите партии ГЕРБ, ДПС, БСП и част от ИБГНИ”, подчерта Тошко Йорданов, ИТН.

А от ДПС се опитаха да потушат напрежението, като разясниха, че датите за приемане на актуализацията може да се променят с последната точка и няма нужда от допълнителни предложения.

„Само да припомня, че ДПС винаги се е намесвала, когато става въпрос за измъкване на НС и България от сложни ситуации”, заяви Мустафа Карадайъ, ДПС.

Но вместо това се продължи със спор кой какво предложил първоначално.

„Наистина има биполярно разстройство в някоя от парламентарните групи и това очевидно е ГЕРБ. ГЕРБ предложи параграфа с актуализацията на пенсиите да падне”, посочи Мая Манолова, ИБГНИ.

„През цялото време казваха да няма актуализация... Да няма за лекарите... За COVID мерки...  пенсиите са за актуализацията и като кажеш, че си против - то си против...”, категоричен е Мартин Димитров, „Демократична България”.

„Всички антикризисни мерки до момента са с решение на МС. Съществува такъв инструмент. 120 лв., помощ за бизнеса... Могат да се вземат с решение на МС. Защо очаквате подкрепа... Защото сте по готини? Свърши това време, вие сте като всички”, подчерта Тома Биков, ГЕРБ-СДС.

Така отново фокуса от съществената част беше изместен към процедури и правни въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай