Нови проекти в туризма с Турция

Премиерът и Мевлют Чавушоглу говориха за енергетика, мигранти и стокообмен

Нови проекти в туризма с Турция | StandartNews.com

Нови проекти в областта на туризма ще има между България  Турция. Това стана ясно след разговора на турския външен министър Мевлют Чавушоглу и премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. В Туризмът беше посочен като поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

 

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е важна част от българската външна политика, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Чавушоглу. Борисов отбеляза интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение. Според премиера настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на „Турски поток“ в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

 

Борисов посочи, че Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката. „Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница“, заяви министър-председателят Борисов. Българският премиер отбеляза сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Премиерът Борисов изтъкна целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера. Министър-председателят акцентира върху сътрудничеството между България и Турция във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ. Българският министър-председател обърна внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Премиерът Борисов изтъкна още, че Турция е една от държавите, през които преминава „Южният газов коридор“, а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция. 

В рамките на разговора на премиера Бойко Борисов с турския външен министър беше поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция. Министър-председателят Борисов обърна внимание на нарастващия стокообмен, който за периода януари – септември 2019 г. се е увеличил с 10.7% на годишна база и достига 3 017 млн. евро.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай