Нови избори за кмет ще има в Благоевград

ВАС е оставил в сила решението за прекратяване на пълномощията на Румен Томов

Нови избори за кмет ще има в Благоевград | StandartNews.com

Към нови избори за кмет на общината върви Благоевград. Това стана ясно от  след произнасянето  на тричленен състав на Върховния административен съд, който остави в сила решението на Административния съд в Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов (на снимката), съобщи БНР.

В края на януари административният съд в Благоевград излезе с решение за прекратяване на пълномощията на кмета с аргументите, че Румен Томов не е спазил сроковете за заличаване на фирмата, на която е бил едноличен собственик, както и че не е уведомил институциите  за предприетите  по закон действия.  Преди да се стигне до делото, такова искане бе депозирано и в Общинската избирателна комисия, която  отказа да прекрати правомощията на градочаналника.

С днешното си решение ВАС остава в сила решението на съдиите в Благоевград и отменя решението на ОИК. Мартин Бусаров, председател на ОИК-Благоевград заяви за БНР: "ОИК ще трябва да се събере на заседание и да подложи на гласуване проект за решение, съответно с мотивната част на решението на Върховния административен съд."

Запитан може ли гласуването да бъде различно от решението на ВАС, Бусаров обясни: "Може да не се събере необходимото мнозинство за произнасяне на решение, с което да бъде прекратен мандатът, предсрочно, на г-н Томов, но аз вярвам в разума на колегите и мисля, че ще изпълним съдебното решение"

Кметът Румен Томов, чиито правомощия са прекратени от съда, не беше открит за коментар, но преди време заяви, че е готов отново да отиде на избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай