Нова схема в измамите с боклук ползвана с тировете

Преди да предприемат контрабандния ход пошениците тествали с по-малко отпадъци

Нова схема в измамите с боклук ползвана с тировете | StandartNews.com

Българска фирма, базирана в нашата страна, е трябвало да получи товара от задържаните вчера тирове на ГКПП „Капитан Андреево“, шофьорите сигурно не са знаели какво карат. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за БНТ по повод заловените 137 тона пластмасови и метални отпадъци.

„Проверихме тези камиони дали са идвали с подобни товари преди. Оказа се, че някой се е опитал да тества нещата. Тези тирове проверяваме колко пъти са преминавали и с какъв товар. Нямаше данни, които да ни притесняват в такава посока. Това е успешна операция на МОСВ, Агенция „Митници“ и Гранична полиция“. Проблемът е, че ние съвсем скоро създадохме тази дирекция „Национален координационен център“ и проблемът беше как ще се синхронизира с другите служби. Видели са още на първия камион, разбрали са за какво става въпрос, спрели са и са задържали и другите 5 камиона. В петък подписахме инструкциите за взаимодействие с Агенция „Митници“ и МОСВ и два дни след приемането ѝ на лице е добро взаимодействие на „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“, посочи той.

„Сега ще се извадят едни фалшиви фактури. Ние уведомихме прокуратурата за случая. Предстои да координираме кой да състави акта, какви да бъдат санкциите, обезпечителните действия и др. Фирма в България е трябвало да получи товара. Шофьорите сигурно не са знаели какво карат“, допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай