Нова идея: Болничните от джипито само до 7 дни

Нова идея: Болничните от джипито само до 7 дни

Нова идея: Болничните от джипито само до 7 дни | StandartNews.com
  • Бисер Петков спира протести с  вдигане на заплати

В разгара на скандала между синдикати, работодатели и служители дали първият ден от болничните да е за сметка на работника или на шефа, както е досега, социалният министър Бисер Петков излезе с нова идея. Може да търси решение с намаляване на броя дни, за които личните лекари могат да издават болничен - от 14 на 7 дни, каза Петков, споделяйки че това ще пресече практиката с фалшивите отпуски по болест.

"Социалното министерство смята, че това е възможно решение, но трябва да се търсят и други варианти за решаване на този проблем чрез засилване на контрола, чрез други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените", заяви още социалният министър, който заедно с хиляди българи от цялата страна участва днес в 8-мия Празник на еленския бут в балканския град десетки хиляди посетители.

Според него предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да е за сметка на работника, е породило разнопосочни реакции. Мисля, че то ще подлежи отново на обсъждане - дали това е наистина адекватната мярка, която да реши този проблем, който всички сме съгласни, че съществува, а именно злоупотреба с права от част от хората, които ползват това обезщетение за временна нетрудоспособност", каза Петков.

С вдигане на заплатите на социалните работници министър Бисер Петков ще спира и поредните протести срещу него. Той съобщи, че иска 15% скок във възнагражденията на социалните работници, които тази седмица започнаха символични протестни действия с искане за 1000 лв. заплати.

"Специално за агенция "Социално подпомагане" ние сме предложили увеличението да бъде с 15%, за да се стимулират хората да продължат да работят, да остават в системата, защото сега определено има текучество. То е свързано с относително ниските възнаграждения и с голямото натоварване", коментира Петков. По думите му  АСП е много добре осигурена материално. 3.5 млн. лв. са били дадени за ремонти в 102 дирекции тази година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай