Нова бомба! Демерджиев проговори за делата на трупчета

Разкри срещу кого са папките

Нова бомба! Демерджиев проговори за делата на трупчета | StandartNews.com

Нова бомба хвърли вътрешният министър Иван Демерджиев. Той проговори за делата на трупчета. Той се яви в парламента, за да бъде изслушан от депутатите по скандала с прокуратурата.

МВР-Шефът призна в пленарна зала, че има дела, които стоят „на трупчета”. Думите му бяха в отговор на неговия предшественик и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, че прокуратурата е „сталинистка” и забавя разследването по някои дела.

„Да, има такива производства – дела „на трупчета”. Когато встъпих в мандата си, имаше множество такива производства, които необичайно се бавят. Актовете на прокуратурата, с които завършва едно наказателно производство, трябва да са публични и подредени в регистър. Тогава всеки ще установява, че производството е приключило, ще преценява и мотивите на прокурора”, каза Демерджиев. Той очаква, че това ще дисциплинира в голяма степен представителите на прокуратурата, когато разследват дела с обществен интерес.

Вторият акцент в изказването на Демерджиев за забавените дела е, че голяма част от тях са за престъпления, извършени от магистрати.

„Сега компетентни да разследват магистрати са само следователите. За всички е ясно до каква степен може да се постигне обективност и да се довърши едно производство” каза  Демерджиев.

Повод за твърдението му бяха думите на Бойко Рашков – „Нашата единна и сталинистка прокуратура се създава възможност за забавяне на някои дела и е възникнал термин – делата се вдигат „на трупчета”. Докато бях МВР 2022 г. бях информиран за такива, в които прокуратурата или бездейства, или връща обратна информация”, каза Рашков.

„Прокуратурата е навлязла в политическия терен и политиката е навлязла в прокуратурата. От такава прокуратура не може да очакваме тя да изпълнява своите конституционни правомощия”, допълни Бойко Рашков.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ попита има ли политически чадър за прекратяването на обществено значими дела и свързани ли са те с вече закритата спецпрокуратура.

"Най-честите причини делата да бъдат поставени на трупчета са две: политическо влияние и вторият - сериозно влияние на лица от високия криминален контингент. Понякога двете групи се смесват. Делото се изземва от полицията, предава се на следовател, делата отиваха в специализираните прокуратура и съд. Там биваха спирани или обединявани. Голяма част от тези дела сега се връщат по прокуратурите по места. Което ме кара да съм оптимист. Нека се направи необходимото и да не се позволява толкова лесно на следствието да изземва делата", отговори Демерджиев.

Маргарита Махаева от "Възраждане" попита дали тези умишлено забавени дела са за престъпления, извършени от политици. "Иначе ще остане поговорката: "За милиони няма закони, а за кокошка няма прошка", коментира Махаева.

"Ще избегна поп-фолк химните, но ще отговоря в конкретика. Ако се изслушат изявленията на Гешев, Сарафов и Тодоров, ще видите че става дума за нарушения, извършени от магистрати. В порочен модел, при който подмененият разследва началника си - няма как да има развитие. Не може да се търси отговорност в полицията - голяма част от тези изявления не попадат в нашата компетентност", каза вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай