Нова битка за пакет Мобилност в Европарламента

Пленарната зала на ЕП ще решава дали да обсъжда промените сега или да ги отложи

Нова битка за пакет Мобилност в Европарламента | StandartNews.com

Евродепутатите ни се готвят за нова битка по пакета "Мобилност" в Брюксел. След 5-часовото му гласуване в транспортната комисия на Европейския парламент вчера, днес те ще се опитат да избегнат гласуването му в пленарна зала.

Снощи парламентарната комисия по транспорта одобри за гласуване в пленарната зала повечето от над 1100 внесени поправки към първоначалните три законопроекта. Пред БНТ трима от българските евродепутати споделиха какви са очакванията им към този момент?

Петър Курумбашев, евродепутат от ПЕС: „Нашият любезен опонент г-н Исмаил Ертуг е написал подобно писмо, че трябва да се вкарат в блокове, и разбира се сме написали обратното писмо и ще държим на това да се гласува изменение по изменение.“

Ангел Джамбазки, евродепутат: „Това, което ние искаме от председателя Таяни е или да вкара за гласуване всички предложения, които са гласувани или да извади точката от дневния ред. Съвсем очевидно няма съгласие.“

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП: „Искаме да го отложим. Имаме всички основания да очакваме и да настояваме тази точка да бъде свалена. Предният път беше свалена, понеже имаше доста поправки. Сега те са по-малко с 6-7 процента.“

Дали точката ще остане в дневния ред на днешното пленарно заседание обаче ще бъде решено при откриването на двудневната сесия на евродепутатите в Брюксел следобед.

Ако тази седмица текстовете бъдат подкрепени от евродепутатите на първо четене, ще бъде очертано становището на Европейския парламент в преговорите с Европейската комисия и председателството на Съвета на ЕС. Ако преговорите завършат успешно до средата на април, второто четене в Европарламента може да бъде насрочено за последната сесия в Страсбург преди изборите за евродепутати през май.

Снощи стана ясно, че при внесени 1224 предложения за изменения, 1126 продължават за гласуване в пленарна зала. Председателят на комисията по транспорта Карима Дели уточни, че вчерашното гласуване е отнело близо пет часа. Евродепутати, участвали в гласуването, отбелязаха, че председателят Антонио Таяни е очаквал да бъдат постигнати компромиси, каквото усилие не е било направено. Според евродепутати е възможно на откриването на пленарната сесия днес да бъде предложено отново точката да отпадне от дневния ред заради многото добавки към законопроектите.

Миналата седмица Таяни реши да върне поправките в транспортната комисия заради правилото, че пленарната зала не се произнася, когато броят на поправките надхвърля 50.

Български евродепутати успяха да си осигурят вот в транспортната комисия, въпреки че нямаха право на такъв. Това са Петър Курумбашев и Сергей Станишев от групата на социалистите и демократите, Андрей Новаков от Европейската народна партия и Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. По-късно от вота се оттегли евродепутатът Петър Курумбашев, но за сметка на това колегата му от групата на социалистите и демократите Момчил Неков влезе на мястото на евродепутата от Полша и заместник-председател на Европарламента Богуслав Либерадски.

България няма постоянни членове в комисията и за да може български представители да гласуват, те трябва да заместват някой от титулярите. Сред подкрепените от евродепутатите поправки има и внесени от български евродепутати, заяви Курумбашев.

България иска гласуването на пакета да се отложи за след евроизборите. В началото на януари комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата, където е регистрирана фирмата собственик. Това бе само един от трите доклада, които обсъждаше транспортната комисия (повече за тях четете тук), засягащи условията за извършването на международни пътни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения.

Едно от неприемливите за опонентите на пакета предложения е нормалната седмична почивка, намалената седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа да не се ползва в превозно средство, а в други спални и санитарни условия. Такова настаняване следва да бъде осигурено или платено от работодателя или да бъде в дома на водача или на друго място по избор на водача.

Освен това т.нар. каботаж трябва да се извършва до три пъти в рамките на седем дни. Каботаж е определение за дейност, при която с товарен камион се извършва услуга в границите на държава от ЕС, в която превозното средство не е регистрирано. След като веднъж са извършени три каботажа за седмица, се предвижда въвеждането на "срок за охлаждане" от пет дни, преди отново камионът може да бъде използван по същия начин в същата държава. Собствениците на фирмите за превоз трябва да осигуряват на водачите възможност да се връщат у дома поне веднъж на четири седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай