Нов скандал! Мръсен номер спретна "Промяната" на Захариева

Хората на Кирил и Асен отчаяно се борят за своя кандидат Юлиан Попов

Нов скандал! Мръсен номер спретна "Промяната" на Захариева | StandartNews.com

Мръсен номер спретна "Продължаваме промяната - Демократична Българя" на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. В деня, когато премиерът Димитър Главчев, потвърди номинацията пред Урсуа фон дер Лайен и стана ясно, че решението за Захариева е окончателно, евродепутатът на "Промяната" Никола Минчев натопи бившия външен министър през "Политико".  

Минчев напомни, че Екатерина Захариева бе правосъден министър, когато избухна скандалът от 2018 г. с корупция при раздаването на български паспорти на чужденци и за нея не е имало никакви последици.

Това стана часове преди очакваното обявяване на новия състав на Европейската комисия и в момент.

Предстои изслушването на Захариева в комисии на Европарламента, за да бъде одобрена.
Делото към момента е висящо пред Софийски градски съд. В него обвиняем е и Петър Харалампиев, ръководил Държавната агенция за българите в чужбина, както и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски". Той бе номинация на ВМРО, партньори на ГЕРБ в правителството.

Скандал с издаване на български паспорти срещу пари отпреди шест години може да постави под въпрос кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар, съобщава „Политико“.

От него бързат да се възползват от коалицията ПП-ДБ, чийто кандидат Юлиан Попов бе отхвърлен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Предвид факта, че сред приоритетите на Фон дер Лайен е върховенството на закона, обвиненията хвърлят сянка върху кандидатурата на Захариева“, заявява пред изданието българският евродепутат Никола Минчев от ПП-ДБ и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).
 

„Политико“ цитира публикация от 2018 г. на друго брюкселско издание – Euractiv. Според нея бивш служител на отдела за миграция обвинил Захариева, че докато е била правосъден министър в периода 2015-2017 г., е участвала в схема, оглавявана от други висши български политици. Става дума за предоставяне на гражданство срещу заплащане, пише Клуб "Z".
 
Служителят е Катя Матева – шеф на Дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието. Тя обвинила за схемата също така вицепремиера Красимир Каракачанов и евродепутата Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). Именно ГЕРБ издигна Захариева за комисар.

Самата Захариева отрече обвиненията и за нея нямаше последици.

Урсула фон дер Лейен трябва да обяви утре сутринта в Европейския парламент състава на бъдещата Комисия.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай