Нинова към Горанов: Пари има много, но къде са?

Нинова към Горанов: Пари има много, но къде са? | StandartNews.com

БСП инициира дебат за финансовата и икономическата политика на правителството. Подписката за дискусията на зам.-председателя на ПГ на БСП Корнелия Нинова е получила подкрепа от 50 депутати. И обсъждането бе насрочено от председателя на парламента Цецка Цачева за идния петък - 8 април.

Целта на подписката е народното събрание да вземе решение, с което да се възложи на министър Владислав Горанов, в срок до 30.06.2016 г. и 30.11.2016 г., да даде информация за разходването на средства за капиталови разходи, записани в бюджета, в размер на 2 511 887,9 хил. лв.

Финансовата и икономическата политика на правителството води България към катастрофа. Постоянно се взимат нови заеми. Вече една трета от всичко, изработено в България, се дължи", каза Нинова на министъра на финансите. 

"2 млрд. лв. личен портфейл на министър-председателя, гласувани в бюджета, стоят почти неупотребени, т.е. пари има много, но къде са? Няма ги в икономиката – няма ръст, няма ги в хората – те обедняват, потреблението пада, няма ги инвестициите, а те заедно с потреблението са условието за растеж. Къде са парите и защо – след като твърдите, че ги има, взимате тези заеми", запита червената фурия.

По думите й растежът и заетостта като основни цели на финансовата политика са крайно неясни. „Управляващите казват, че има много пари, но спират обществени поръчки и се блокира икономиката", заяви още соцдепутатката. И даде пример как миналата седмица е спряна обществена поръчка за 2,5 млн. лв. и е пусната отново за 6,2 млн. лв. „Каква е причината за това?", запита Нинова. 

"Структурният дефицит е в размер на 2,4 % от БВП, което означава подкрепа за по-експанзионистична фискална политика в подкрепа на растежа и заетостта в дългосрочен план", каза в отговор на нинова по време на парламентарния контрол финансист №1. Горанов уточни, че средросрочната бюджетна цел за спазване на структурния баланс е отрицателен е в размер на 1% от БВП и е максимално допустимата за държави-членки на ЕС, които са се присъединили към фискалния пакт. Целта на провежданата политика е да се работи за повишаване на потенциала на икономиката, заключи финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай