Събота,

Нинова: Връщаме се в НС ако приемат ветото в/у ИК

От: Редактори -
A
A
A

Ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента върху изборния кодекс, това означава, че е изпълнило и нашите искания и това би било основание да свикаме Национален съвет и да си преразгледаме решението за напускане на парламента, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

"Ако днес в комисия и утре в зала, управляващите приемат ветото, т.е. приемат нашите аргументи, ще свикам Национален съвет и ще искам преразглеждане на решението", заяви Нинова. Не сме писали мотивите за ветото, но позициите ни с президента съвпадат, посочи тя.

От БСП коментираха и доклада на ЕК за България за 2019 г., който по думите на Нинова, е останал скрит от общественото мнение. Тя цитира документа, че "две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни, видни, политически личности, но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия". Кои са видните местни политически личности, за които не се водят разследвания за финансови злоупотреби, попита Нинова и обяви, че ще зададат въпроса към ЕК и към главния прокурор.

От БСП питат и на какво основание и с какви мотиви правителството на България е гласувало избора на бъдещия европейски прокурор. Нинова посочи, че ако процедурата за избор на европейски прокурор влезе за гласуване в ЕП, БСП ще обсъди въпроса и ще реши кого да подкрепи. Тя изрази личното си мнение, че Лаура Кьовеши заслужава този пост и го е доказала с работата си.

Нинова беше помолена за коментар относно проверката за жилището, в което живее министърът на финансите Владислав Горанов. Лидерът на БСП каза, че от партията смятат решението на КПКОНПИ за субективно и за прикриване на истината по отношение на конфликта на интереси на министър Горанов.

В отговор на друг въпрос, лидерът на БСП обясни, че не е била на тържествената заря-проверка и на приема за Националния празник на Република България - 3 март, защото е предпочела да отиде на Шипка.

БСП призова правителството да поиска гаранции от ЕК за продължението на "Турски поток" през България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. От партията оцениха посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България като стъпка за диалог и подобряване на отношенията между двете страни.

"Оценяваме много високо визитата, но от нея няма конкретни резултати за България и за нашите енергийни стратегически проекти", посочи председателят на БСП. Очакваме от правителството да предприеме конкретни мерки пред ЕК, а не пиар ефекти и приказки, добави тя.

От срещата между г-н Медведев и г-н Борисов стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта "Турски поток" през България, докато не получи гаранции от ЕК, посочи Нинова. "Затова имаме въпроси към правителството на България - поискало ли е такива гаранции, ако да - получило ли ги е, ако не - защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък, за да може да стартира целия процес", добави тя. По думите й иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, пиар преди европейските избори и нищо конкретно като подписано, като договорено споразумение между двете страни.

Оттук нататък на ход е премиерът Борисов, ЕС се управлява от неговите партньори, заяви Нинова и го призова да отправи искане за гаранции от ЕК и да ги получи в името на националния интерес на България.

Корнелия Нинова отбеляза, че позицията на БСП винаги е била ясна, а именно, че страната ни има нужда от АЕЦ "Белене" и от "Южен поток", от партията са подкрепили и преминаването на "Турски поток" през България. Според нея е добре, че позицията на премиера Борисов по енергийните проекти е претърпяла развитие, но ръководените от него правителства са загубили много време и възможности за страната ни през тези години.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички