Нинова вижда голям проблем с яз. Бели Искър

По думите й ГЕРБ трябва да понесат отговорност за това, което са направили

Нинова вижда голям проблем с яз. Бели Искър | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри в интервю за Нова телевизия, че най-голямата грижа на социалистите по повод плана за спасяване на Перник от водната криза е състоянието на язовир "бели Искър. Според нея първо е необходимо да се ремонтира стената на въпросния язовир, а след това да бъде пълнен той с вода на път за яз. Студена край Перник.

Тя посочи, че БСП са поканили всички големи известни авторитетни хидроинженери, които навремето са строили тези съоръжения, които знаят къде има опасности, какво да се избегне, къде може да има връзки.

"Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Този холдинг няма да обхване цялата система. Той ще обхване 50-60% от нея. Не се решава въпросът. Големи ВиК дружества остават извън него. Няма експертиза за какво ще отидат отпуснатите 1 милиард лева. Тези пари ги няма в бюджета", заяви още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП допълни, че проблемът с водата на Перник не е само за града, а е системен и национален. "Има го в Шумен, в Сливен, в Търговище, в Ловеч, в Ботевград. Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора", коментира още Нинова.

По думите й политиците трябва да стъпят на експертиза за водната криза в Перник. А левицата е за гаранция да няма нови рискове. "Експертно не е работа на политиците да казваме какви са решенията, какви тръби трябва да бъдат полагани", коментира тя.

Тя уточни, че за 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти. Според нея арестът на Нено Димов е ход за потушаване на напрежението. Целта на вота е да намерим смислен разговор за решаване на проблема. Вотът вече има своя смисъл. Вече дава резултат. Нямаше да се предприемат всички тези мерки, които правителството предприе", каза лидерът на БСП.

По думите й ГЕРБ трябва да понесат отговорност за това, което са направили и вариантът е правителството да падне при вота на недоверие. Според Нинова в момента управляващите отклоняват вниманието с въпрос като “те с кого ще управляват”.

По думите й при евентуален служебен кабинет, той трябва да положи всякакви усилия за справяне на кризата в Перник.

Вотът вече има своя смисъл и дава резултат. Тези проблеми станаха ежедневна тема, без вота това нямаше да се случи. Важен е дебатът в зала, коментира още Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай