Нинова се ядоса: Така не може повече!

Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях

Нинова се ядоса: Така не може повече! | StandartNews.com

С думите "Така не може да продължава повече!" се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова към депутатите в току-що стартиралото 49-о Народно събрание.

Намираме се в тежка политическа и институционална криза, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях, заяви Нинова.

„И сега, както в годините на прехода, паралелната държава съществува. И при това правителство се краде безогледно. Един от проблемите на института служебно правителство, като институт в конституцията е, че е безконтролно. Няма парламент, няма парламентарен контрол, но има прокуратура, но я има на книга”, смята тя.

Лидерката на БСП отправи упрек към президента Румен Радев. "Господин президент - направихте голяма грешка като отказахте да внесете миналата година бюджет за 2023 година", заяви тя.

Нинова уточни, че първа важна стъпка е приемането на бюджет, но БСП няма да приеме несоциален бюджет.

“Служебният кабинет не внесе бюджет и сега трябва да поправи тази грешка. Минималната заплата трябва да е 50% от средната от 1 юли тази година, а не от 2023г, да се преизчислят пенсиите, подкрепа за малкия и средния бизнес, както и семействата. Втората стъпка е мерките за ПВУ- ние закъсняваме. В миналия парламент се предлагаха лобистки решения. Ние ще следим стриктно да се приемат само такива, които не защитават частни интереси. Третата е съдебна реформа. Преборването на корупцията дава развитие за всяка една политика", каза Нинова.

По въпроса с Шенген Нинова приема като унизително отношението към нас и заяви, че "ние имаме право да сме там".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай