Нинова се отчете с цветя венци и слово на Бузлуджа

Нинова коментира протестите и решението на Конституционния съд за имунитета на Радев

Нинова се отчете с цветя венци и слово на Бузлуджа | StandartNews.com

Членове и симпатизанти на БСП поднесоха венци и цветя на паметника на Бузлуджа по случай 129-а годишнина от учредяването на партията.

От Бузлуджа лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира протестите и решението на Конституционния съд за имунитета на президента.

„Чисто юридически това, което четем, е, че могат да се събират данни по време на мандата на един президент, но не може да се повдига наказателно преследване. Но може би по-важен е политическият прочит. Нахлуването на прокуратурата в президентството беше грубо погазване на правовата държава, на Конституцията на страната. Ние подкрепяме протестите - те са справедливи. Радваме се, че най-накрая хората се освободиха от страха си и от апатията и свободно излизат на улицата и изразяват мнението си. Нашата позиция е оставка на правителството и предсрочни избори”, заяви Корнелия Нинова.

"Световната пандемия от COVID-19 ни попречи тази година да направим традиционния си събор така, както винаги го правим. Но вярвам, че днес десетки хиляди социалисти, стотици хиляди наши симпатизанти сме заедно, където и да се намираме. Заедно със сърцата и умовете си. Събира ни миналото, но ни събира и настоящето, и бъдещето.

Тук сме за миналото, за да се преклоним пред нашето началото. Пред Дядото Благоев, пред нашите първооснователи. Да почетем онези стотици хиляди социалисти, които за 129 години са дали сили, младост, труд, а някои и живота си за нашите идеали-справедливост, солидарност, равенство, мир и родолюбие.

Но тук сме и заради настоящето. Защото тези идеали и днес имат нужда от битка. Днес няма справедливост. Милиони живеят на прага на бедността. Неравенствата растат. Българчетата нямат достъп до образование, а българи до здравеопазване. Ще дадем най-голяма почит на предците си днес, ако ние, съвременните социалисти, продължим делото им. Хубавото на днешния ден, е че с наша помощ, с наши усилия, българският народ се освободи от страха и от апатията. Излезе на улицата и поиска свободата си, поиска справедливост. Не може паралелната държава да убива институционалната, да убива социалната, и ние, българските социалисти, да приемем това. Днес, това е нашата битка, Бузлуджа е нашата клетва пред България. Клетва за почтеност и грижа за хората. Клетва за вярност към каузата на героите на България и на нашите първооснователи. Но е клетва и за бъдещето пред българския народ, че можем да му покажем път. Че можем да водим по този път, че подаваме ръка днес от тук на всеки почтен, честен, истински българин родолюбец, който милее за отечеството. Нека си тръгнем от тук с тази клетва - грижа към хората, вярност на каузата, смелост за бъдещето и единение за България.

Благодаря ви, че бяхме заедно, бъдете здрави, предайте силата, красотата и емоцията на това свещено за нас място до всеки социалист", каза в словото си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай