Нинова с 2 оправдания за бавенето на мандата

Приемане на бюджета и актуализиране на пенсиите иска соцлидерът

Нинова с 2 оправдания за бавенето на мандата | StandartNews.com

Две оправдания за бавенето на мандата до 10-15 септември даде Корнелия Нинова пред партийната телевизия БСТВ.

 „Разговорите с ИБГНИ протекоха конструктивно, разумно и най-вече постигнахме съгласие по двата важни въпроса, които поставихме като мандатоносител. Първият, дали биха подкрепили правителство на промяната – отговорът беше да, ако постигнем съгласие с ИТН и ДБ. И вторият, ако все пак не постигнем такова съгласие, да направим усилие, преди да върнем мандата, да актуализираме бюджета с най-важните решения, които касаят хората. Така че бих определила тази първа среща като успешна.“, коментира соцлидерката .

По нейните думи ръководството на БСП се е събрало и е преценило, че има смисъл разговорите по третия мандат да се извървят докрай, въпреки предварителните заявки на другите формации, че няма да подкрепят правителство на социалистите.

„Още от първия мандат се отнесохме отговорно, държавнически и диалогично. Разговаряхме с всички партии на промяната. За разлика от някои противоречия между тях и някои тежки думи, които си казаха, ние запазихме и добрия тон и сериозното отношение към проблемите. Искаме да направим последен опит – да се опитаме да внесем разум, защото идват тежки месеци, ковид криза, икономически последици от нея, социални проблеми, ръст на цени. Би било безотговорно да оставим държавата без мнозинство в парламента и без управление“, посочи Нинова.

„Ако не постигнем съгласие, поне да се разберем за минимум пакет, с който трябва да актуализираме бюджета преди да върнем мандата.

Ако сега веднага върнем мандата, това означава, че президентът ще разпусне парламента до дни и няма да има кой да преизчисли пенсиите, да осигурим средства за "Ремдисивир” в болниците, да осигурим на лекарите на първа линия по 1000 лв., да осигурим средства за полицаите и военните на границата, за да опазят от мигрантска вълна националната сигурност, няма да има обезщетения за работниците, за културни дейци, за самоосигуряващи се“, каза още тя.

Нинова посочи и грешките, които ИТН са направили като мандатоносител: „Една от грешките, която направи мандатоносителят тогава и която взриви отношенията им с ДБ и ИБГНИ, беше готовото предложение сложено на масата за министри и министър-председател.

Ние решихме да подходим по-разумно и да оставим отворен въпроса за премиера и министрите, да седнем четирите партии заедно и да обсъдим възможностите. Всяка партия да даде своите предложения и заедно да решим кое от тях е най-подходящо.

Поставихме следния график: първи кръг от срещи да видим дали сме съгласни по политиките, по които постигнахме съгласие при първите разговори и дори се стигна до политическа декларация с подпис от ИТН. Ако постигнем съгласие по това, едва тогава да преминем към втори кръг от срещи, на които да обсъдим личностите, които да изпълняват политиките.“

Нинова посочи, че ако „Демократична България“ и „Има такъв народ“ откажат разговори за редовен кабинет, отиваме на избори, които, за съжаление, ще се проведат в много тежка ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай