Нинова: Не се връщаме в парламента! Победихме!

БСП няма да се върнат в парламента, стана ясно от изявление на председателя на червената партия Корнелия Нинова, направено на специално свикана пресконференция...

Нинова: Не се връщаме в парламента! Победихме! | StandartNews.com

БСП няма да се върнат в парламента, стана ясно от изявление на председателя на червената партия Корнелия Нинова, направено на специално свикана пресконференция.

„Не се връщаме в парламента, тъй като условията, които вчера поставихме не са изпълнени в пълнота. Едно от тях беше машинно гласуване“, заяви Нинова. По думите й за 5 години до 2019 г. то е трябвало да бъде въведено. „В момента те го отлагат с неопределено бъдеще“, подчерта лидерът на БСП и обърна внимание, че машините са сериозна гаранция за честни избори.

„Случилото се днес е победа за БСП. 10 часа в Правна комисия излагахме аргументи защо не трябва да се правят промени в ИК. 16 часа в залата на парламента“, обясни Нинова. Тя подчерта, че БСП се е борила за запазване на преференции, нова ЦИК, машинно гласуване и да остане обжалването пред ВАС, както и начина на вземането на решение в изборните комисии. „Нищо от това не чуха. 26 часа разговори от страна на БСП. Едва след решението ни вчера за напускане очевидно чуха“, заяви още Нинова по адрес на ГЕРБ.

ГЕРБ реагираха от страх от гражданската енергия срещу себе си, от решението ни да напуснем парламента и от истината, категорична бе Нинова.

„Днес г-н Борисов, направи една сценка, на която мисля, че вече и децата в България не вярват“, каза Нинова. „Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да припомня, че на 5 февруари тук в тази зала ние за пръв път поставихме въпроса за промените в ИК, като го определихме като узаконяване на диктатурата и като една партия – една държава. Две седмици по-късно изведнъж г-н Борисов чул за какво става дума, понеже Георги Марков ходил сред хората. ГЕРБ реагираха от страх поне от три неща. Първо страх от гражданската енергия, която видяха изправена срещу себе си. Поздравявам всички българи, свободни и смели, които си заявиха позицията открито. На второ място, страх от решението ни да напуснем НС“, каза Нинова и припомни, че при първото напускане на БСП в парламента при същия този страх, премиерът е влетял в НС и е сменил Димитър Главчев.

„При второто ни напускане смени Валери Симеонов", припомни тя. "На трето място – страх от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов“, заяви още Нинова и припомни казаното от Цветанов, че ДПС спасяват правителството и парламента.

Изпратихме сигнала по изборното законодателство във Венецианската комисия - опасността от фалшифициране на вота не е отминала, съобщи още Нинова.

„Нека да не позволяваме да ни приспиват днес с благи приказки. Ние продължаваме по следния начин. Започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим този общ фронт за честни избори. Няма значение каква принадлежност имате, уважаеми българи, дали ще гласувате за лява, дясна партия, за център, това е ваше право. Ние трябва заедно да се обединим, за да не позволим вашият глас, вашият вот да бъде употребяван“, подчерта Нинова. Тя обясни, че БСП продължава разговорите, за които вече има готовност и заявки.

„Изпратихме във Венецианската комисия нашият сигнал по изборното законодателство. Получихме съгласие и сме в процес на организация на среща с всички европейски посланици, на които да представим също какво се случва по изборното законодателство на прага на европейските избори. Ще изчакаме президента дали, кога и на кои текстове от кодекса ще наложи вето“, обясни Нинова.

Бил в чужбина премиерът и не знаел… На коя планета живее точно, след като един месец цялата държава се тресе от проблема с Изборния кодекс, попита Нинова.

Запитана дали БСП ще настоява съставът на ЦИК да се смени до евроизборите, или ще са склонни това да се случи след тях, лидерът на БСП заяви: „Категорично сега и веднага, защото срокът на сегашната ЦИК изтича през март. След това тя вече не, че не е легитимна. Има възможност да продължи действия до приемането на нова. Ние искаме с изтичането на срока да имаме вече нова ЦИК. Ние внесохме предложение в парламента за откриване на процедура. Те го отхвърлиха“, уточни Нинова.

Според нея сега всичко трябва да започне отначало. „Разбира се, защото Георги Марков ходи по улиците и чува гражданите. Това е просто унизително за интелекта на българския народ. Бил в чужбина премиерът и затова не знаел. На коя планета живее точно, след като един месец цялата държава се тресе от този проблем?“, попита Нинова.

Тя припомни, че позицията на БСП в нощта на дебатите е била за пълно изпълнение на закона и пълно покритие с машини в изборните секции. "Когато в началото на деня нямаше кворум, тъй като ние и ДПС не се регистрирахме, след това започна пазарлъкът. От 1000 машини ДПС поискаха 3000, ГЕРБ съгласиха и ДПС се регистрираха. Този политически пазарлък не участваме. Стоим на страната единствено на закона и неговото върховенство. Там пише машини във всички секции. Това е нашата позиция. Да се изпълни законът и в България да има върховенство на закона“, допълни Нинова.

На въпрос с кого е готова БСП да разговаря за общ фронт за честни избори, Нинова отговори: „С всички сме готови да разговаряме, няма значение политическата принадлежност, дали тези партии са леви, десни, граждански сдружения, защото става въпрос за надпартийни неща. Тук става въпрос за кауза, която е над всяка партия. Човек да може свободно да си изразява мнението. Хората да не ги е страх“.

Интересно е ПГ на ГЕРБ кого ще послуша Цветанов или Борисов, учуди се Нинова.

На въпрос дали депутатите от ГЕРБ ще се еманципират от решението на премиера Бойко Борисов, Нинова заяви: „Има два варианта. Първият да действат както досега. Борисов отменя решение на парламента. Те просто послушно вместо зеленото, натискат червеното копче, без да разсъждават", обясни Нинова. Тя допълни, че това е елемент от авторитарната държава и от диктатурата, в която не парламентът решава, а изпълнителната власт и един човек решава ей така ще отмени взетото решение на НС.

"Другото и по-интересно е втори вариант на действие – кого ще послушат Цветанов или Борисов. Всичко това, което се случи онази нощ беше по желанието и настояването на г-н Цветанов. Оставяме на техния свободен избор на народи представители и тяхната съвест“, допълни лидерът на БСП.

В нощта на изборните промени ни се предлагаше да елиминираме от ЦИК партиите, които имат депутати в европарламента, но не и в българското Народно събрание, съобщи Нинова.

„Различни неща се предлагаха в онази нощ. Например да отстъпим от искането за машинно гласуване и да се съгласим на междинен вариант от 1000, от 3000 машини. Да сложим някакво число, останалото да отложим за неопределено време в бъдещето“, коментира Нинова. Тя допълни, че второто, което се е предлагало на БСП е да изключи представителството в ЦИК на партии, които имат изпратени евродепутати, но нямат представители в българския парламент.

„Да елиминираме партиите, които не са в българския парламент, но имат депутати в европейския. Да им отрежем правата и да нямат хора в ЦИК. Също абсолютно безпринципно особено на прага на европейските избори. Разбира се да отстъпим от преференциите. Това беше ключов въпрос“, обясни лидерът на БСП. По думите й е принципно преди промяната на Изборния кодекс да има машини и хартия.

„Не сме го обсъждали в групата, но смятам, че машинното гласуване е добър вариант“, каза Нинова и уточни, че този въпрос не е обсъждан в парламентарната група и че това е лично нейно мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай