Нинова не може да изключи Гергов от биографията си

Под нейното ръководство на Панаира държавата губи мажоритарния си дял

Нинова не може да изключи Гергов от биографията си | StandartNews.com

В началото на седмицата Изпълнителното бюро на БСП излезе със съобщение, че изключва лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов с мотиви за извършени нарушения, които така и не бяха посочени нито пред медиите, нито пред членовете на партията. Последва реакция от пловдивската структура, която на свой ред свали доверие от националното ръководство.

За да защитят решението на Изпълнителното бюро, пред медиите се явиха неколцина депутати. Първата опорна точка на говорителите на Нинова бе, че има нередности със сделката за 43 милиона за „дупката“ във Варна, която имаше за цел да откупи мястото в центъра на града. То още преди години става собственост на пловдивския бизнесмен, но е негодно за частни строежи. Но БСП трябва да си припомни, че въпросното апетитно място бе „изтървано“ (след като общината „забравя“ да увеличи капитала на дружеството) от нейните хора - червения кмет Кирил Йорданов и тогавашния председател на общинския съвет Борислав Гуцанов.

Изявяващите се по медиите социалисти от кръга на Нинова пропуснаха да кажат и, че на местно ниво решението в подкрепа на сделката е взето с гласовете на БСП-съветниците. В качеството си на председател на БСП Варна и общински съветник Гуцанов три пъти гласува в подкрепа на сделката, а на последното заседание удобно отсъства. Същият днес е част от изпълнителното бюро на Нинова и бъдещ водач на листата във Варна. И ако Нинова вижда проблем със сделката за „дупката” във Варна, наред с Гергов, логично е да предложи и Гуцанов за изключване със същите мотиви, с които му свали политическото доверие от него преди година - съглашателство и гласуване с ГЕРБ.

Според депутата Александър Симов Гергов имал бизнес в зависимост от ГЕРБ. Така и не стана ясно кой бизнес визира социалистът. Ако е имал предвид „Пловдивски панаир“, то трябва да припомним, че в един от ключовите моменти шеф на борда на дружеството е именно сегашната лидерка на левицата Корнелия Нинова, назначена от икономическия министър в Тройната коалиция Румен Овчаров. В същност не Гергов, а Нинова е взимала важните решения за Пловдивски панаир. По време на нейното председателство държавата, чиито представител и защитник на интересите е Нинова, губи мажоритарния си дял. Най-големият скандал, свързан с дружеството, също е с подписа на Нинова. През 2006 година Министерски съвет дава скандалните 1,5 милиона за реклама на Панаира, които се отпускат по предложение на Овчаров. Всички формалности пък са уредени от Нинова и в крайна сметка парите отиват в скандалния австрийски лобист Петър Хохегер. Запознати твърдят , че прокуратурата в детайли е запозната с документите около Аферата Хохегер и държи Нинова на “къса каишка”.

С намаляването на държавното участие в Пловдивски панаир тандемът Нинова-Овчаров лишава Пловдив от перлата в короната си - Панаира завинаги. „Веднъж приватизатор, цял живот приватизатор“, би казал някой заклет социалист. И, ако Гергов е изплатил всичко по сделките си, изпълнил е и е защитил инвестиционния план за собствеността си, то с какво са допринесла Нинова, освен да си затваря очите при прехвърлянето на проценти, с които се ощетява държавата, и да плаща безумни суми за реклама с държавни средства? Ако лидерката на БСП вижда проблем в собствеността на управлението на Пловдивски панаир, то може би трябва да се предложи за самоизключване....

Допреди три години и другият основен бизнес на Гергов не бе проблем за червения елит, оглавяван от Нинова. Неведнъж медиите бяха канени на семинари на левицата, които се провеждаха в хотелите на пловдивския бизнесмен, а както издават приближени – и за негова сметка. Ако Нинова е виждала проблем в този бизнес на Гергов, то защо тогава избра едни от най-важните събития за левицата да се проведат на негов терен? Едно от тях бе и откриването на кампанията на Румен Радев за президент, което също бе домакинствано и организирано от Гергов.

Да, Гергов е бизнесмен. Бизнесмен, който години наред издържа пловдивската структура на БСП, сред основните спонсори е и на всички останали кампании на левицата. Бизнесменът, на чийто лични тържества присъстваше целият елит на БСП, част от който е и Нинова повече от 10 години. С неговите пари всеки председател на БСП е правил избори, Нинова също. По устав никой, освен основната партийна организация не може да го изключи от БСП.

Нинова може и да успее да изключи Гергов от партията, но няма как да го изключи от биографията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай