Нинова иска енергиен фонд за подпомагане на бедните

От БСП предлагат и ограничаване на износа на ток

Нинова иска енергиен фонд за подпомагане на бедните | StandartNews.com

Да бъде създаден енергиен фонд за подпомагане на бедните, предлага лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя провежда срещи с браншови организации, работодатели и синдикати за подготовка на план за антикризисни мерки в първите 100 дни на парламент и правителство, както и за подготовка на Бюджет за  2022 година. В създалата се криза от БСП предлагат и ограничаване на износа на ток.

Корнелия Нинова каза: „Стигнахме до общи предложения или решения като например намаляване на ДДС на енергоносителите на редица стоки от малката потребителска кошница, на хранителни стоки, което да доведе до намаляване на цените. Обсъдихме възможните варианти за това да бъде ограничен износът в момента на ток от България, за да остане по-голямо количество тук и да бъде разпределено. Имаме една идея - от дружествата, които в момента са производители и търговци на ток и трупат огромни свръхпечалби, да се отделят част от тези средства в един специален енергиен фонд, който да послужи за подпомагане на икономиката, на бизнеса и на хората през зимата“.

„В листите си сме заложили на опит и на нови попълнения. Към широката лява коалиция ще подпишем споразумение с още 5 формации – 3 политически партии и 2 граждански сдружения“, заяви още лидерът на БСП. Тя добави, че очаква партията да е успешна на изборите и че е мобилизирана за вота.

Нинова коментира, че с „Продължаваме промяната“ е готова на разговори, но след като обявят политиките си, защото иначе няма как да видят къде са пресечните точки. Тя обяви и че се подготвят с програмата.

„Готвим се с един антикризисен пакет за първите 100 дни и готвим проект за бюджет за 2022 г. Цените са въпрос на въпросите и държавата така да направи, че да помогне на икономиката, и на домакинствата“, заяви Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай