Нинова бута избора на нов БСП-лидер за септември

Изборът на лидер е изместен за 26 септември, а конгресът се планира за 10 и 11 октомври

Нинова бута избора на нов БСП-лидер за септември | StandartNews.com

Червената лидерка Корнелия Нинова събира подписи от членовете на Националния съвет на БСП за рестарт на отчетно-изборната кампания и насрочване на нови дати за прекия избор на лидер, но без провеждане на пленум, съобщава Дарик.

Кампанията по издигане на номинации и провеждане на заседание по места бе прекратена заради пандемията от коронавирус. За да се изместят изборите за лидер е нужно ново заседание на Националния съвет, но заради епидемичните мерки и забраните за събиране на едно място, такъв формално не може да се проведе.

Именно това е бил и аргументът на Нинова преди дни - на 23 май да изпрати писма до всички 189 членове на Националния съвет, в които изисква от тях да й дадат писменото си съгласие за рестартиране на кампанията, одобряването на нови дати за прекия вътрешнопартиен вот и за конгреса без преди това да заседава пленумът

Изборът на партиен лидер е бил изместен за 26 септември, а конгресът се планира за 10 и 11 октомври. В писмото си Нинова посочвала, че това решение е било взето от Изпълнителното бюро на 22 май.

В писмото си Нинова обещавала, че ще бъде свикано редовно заседание на Националния съвет веднага след като падне забраната за провеждане на всякакви организирани събирания на групи над 10. Една част от червените обаче са отказали да подпишат, защото това било против устава на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай