Николова ще се бори за руски туристи

Започва срещи с посланици за привличане на чужди гости у нас

Николова ще се бори за руски туристи | StandartNews.com

Специални срещи с посланиците на Русия и Великобритания у нас за привличане на туристи от двете държави ще има новият министър на туризма Марияна Николова. Това съобщи самата тя в интервю за БНТ. И заяви: "Разчитаме през август да имаме повече почиващи".

38 000 души - лекари, учители и държавни служители, които са били на първа линия в битката с коронавируса ще получат ваучери за почивка на стойност 210 лв. Обсъжда се възможност ваучерната система в подкрепа на туризма да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година, каза още вицепремиерът и съобщи, че ще има грантове за туристическия бранш.

"Още от първия ден заявих какви са моите цели - ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения. Една от новите мерки - в НС ще бъде внесено предложение за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози", каза Николова. "Това е една чисто нова мярка, която предложих на коалиционния съвет, тя беше одобрена и подкрепена от бранша“, посочи тя.

„Чартърните полети с цел туризъм ще бъдат подпомогнати с държавна субсидия от 55 млн. лв., като за тази цел са предвидени пари от държавния бюджет. ЕК вече нотифицира тази помощ. Идеята е да обхване около 400 000 туристи, предвид факта, че субсидията ще се ползва от туроператорите за самолети с полети от 100 места“, допълни Николова. Държавата ще плаща по 35 евро на седалка в тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай