Николай Василев посочи новата управляваща коалиция след изборите

Ако не направят правителство, обществото трябва да ги измете и аз ще се включа в измитането, предупреди той

Николай Василев посочи новата управляваща коалиция след изборите | StandartNews.com

Източник: бТВ

След изборите виждам правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и „Има такъв народ“, тъй като им стигат гласовете. Това виждам, ако има нещо по-добро, още по-добре, заяви бившият вицепремиер Николай Василев в интервю за бТВ.

Ако не направят правителство, обществото трябва да ги измете и аз ще се включа в измитането, предупреди той.

Според Николай Василев за последните 15 години нито едно от "стоте" правителства нито за една минута не е обяснило на населението защо е добре да влезем в еврозоната и затова населението не знае какви ползи ще има това за страната.

По същия начин за толкова години кой обясни нещо на миньорите, така че го разберат. Така си минават годините, търкалят се провал след провал, трябва много неща да направи новото правителство, да си свърши работата, да приема закони и да направи публична кампания, за да убеди обществото и да гледа напред, каза Василев.

Следващият парламент обезателно трябва да излъчи правителство, нали затова променяха Конституцията. Този парламент другата седмица може да се събере и да гласува необходимите закони, добави бившият министър.

Ако загубим пари по Плана за възстановяване и устойчивост е неприятно. Но ще започна с един виц: "Не дебелеем заради това, което правим между Коледа и Нова година, а заради това което правим между Нова година и Коледа". Ако има проблем с ПВУ трябва да го търсим през последните три години на прахосване", каза още икономистът.

Виждам прозападно европейско правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН. Ако искат да сложат и други вътре, още по-добре. Политиците да направят правителство - изобщо не ни интересува дали се обичат или не. В тройната коалиция работих 4 години. Почти всеки ден, в който ходех на работа си пеех: "И ще дойде най-щастливият ден, в който ти ще си далеч от мен." Но тогава имаше толерантност, уважение, екипност и влязохме в ЕС, отбеляза Николай Василев.

Според него ако имаме силно правителство, България може да стане пълноправен член на Шенген. Относно еврозоната той коментира: "За последните 19 години много малко правителства са били за еврозоната - Борисов-1 ранния и Борисов-3 късния, който ни вкара в чакалнята. Политиката ни беше проинфлационна. Можехме заедно с Хърватия да сме вътре, ние го проспахме. Сега политиката ни не е антиинфлационна и може да се вместим. Но пак опираме до политическата воля.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай