Николай Цонев: Подкрепям Слави, не се поддаде на изнудване

Статуквото се стъписа - не очакваше в ИТН да има хора, които не приемат бележки, заплахи и уговорки в офиси, казва бившият министър на отбраната

Николай Цонев: Подкрепям Слави, не се поддаде на изнудване | StandartNews.com
  • Статуквото се стъписа - не очакваше в ИТН да има хора, които не приемат бележки, заплахи и уговорки в офиси, казва бившият министър на отбраната ДОЦ. НИКОЛАЙ ЦОНЕВ в специално интервю за СТАНДАРТ
  • Иска ми се Петков и Василев да успеят, но ще бъдат разочаровани - няма да постигнат натрапвания им резултат
  • Ще подкрепя, ще убеждавам и  ще съдействам  да бъде преизбран президентът Румен Радев
  • Колкото са по-малко партиите в новия парламент, толкова по-лесни ще бъдат преговорите за кабинет
  • Дошло е времето за отделна комисия за водно регулиране

-    Доц. Цонев, намираме се в безпрецедентна политическа ситуация - два служебни кабинета един след друг, трети вот за парламент в рамките на година и избори 2 в 1 за Народно събрание и президент. Какви са рисковете пред страната?

-    Да, това не се е случвало в най-новата ни история и изненада не само избирателите, но и самия политически елит. Очакваше се отново да има задкулисни договорки, тайни преговори и компромиси от партиите, които желаят промяна в управлението на страната ни, но това не се случи. Не се случи именно защото в парламента влязоха хора с нови разбирания и виждания как да се управлява обществения живот, как избирателите да получат удовлетворение от подадения си глас и да видят реално изпълнение на предизборните обещания. Рискове няма, това е нормален процес в държава с парламентарно управление. Рискът е при досегашните псевдоуправляващи, че справедливостта ще възтържествува и те ще понесат наказание за злодеянията си.

-    Какво е вашето обяснение, защо т.нар. партии на промяната не подкрепиха кабинет на "Има такъв народ"?

-    Сигурен съм, че голяма част от българските  граждани наистина не разбраха какво се случи и защо не бе съставено правителство с първия мандат,  а и медиите не се постараха достатъчно да вникнат в сложната и същевременно и много простичка политическа ситуация.

Въпреки предварителните заявки и разбирателство, че общият враг е ГЕРБ и Борисов и първата по приоритети цел е да бъде „изчегъртан“ порочният модел на управление, за съжаление веднага след сформирането на Народното събрание, коалициите „Демократична България“ и „Изправи се.БГ Ние идваме” или по-точно техните лидери започнаха да си поставят други цели, забравяйки основната и първата, и най-важната – да се освободим от игото на ГЕРБ и Борисов! За тях по-важното беше да участват в управлението, а не  в демонтирането бандитското управление през последните години.

И това е обяснимо. Кои са лидерите на тези формации? Къде бяха през годините на мафиотското управление? Отговорът е: На позиции! При тях нямаше изявени, пострадали и доказали непримиримостта си към Борисовия модел на власт, а само негови бивши партньори, вече недоволни от сътрудничеството си с него!

-    На миналите парламентарни избори подкрепихте "Има такъв народ". Ще го направите ли и сега?

-    Да, аз и моите симпатизанти, ще подкрепим отново „Има такъв народ“ и се надявам на още по-добър резултат. Слави Трифонов и неговият екип не подведоха своите избиратели и докрай отстояваха постигането на обещаната цел и не се поддадоха на политическото изнудване!

-    Вие лично ще се включите ли в надпреварата за парламент? А за президент?

-    Не, няма да участвам в парламентарните избори. Няма да участвам и в президентските. Ще подкрепя, ще убеждавам и ще съдействам  да бъде преизбран президентът Румен Радев. Убеден съм, че с неговото преизбиране промяната ще продължи, независимо от конфигурациите в следващото Народно събрание.

-    С какво "Има такъв народ" промени политиката в България?

-    Надявам се, след изборите на 14 ноември и участието си в управлението на Родината ни, партията наистина да промени политиката в страната. Без участие в изпълнителната власт това е невъзможно. Много по-важно е утвърждаването на новия стил на поведение на депутатите от партията. Статуквото не очакваше в ИТН да има друг, различен от досегашния, тип хора. Такива, които не приемат бележки, заплахи и уговорки в офиси. Статуквото се стъписа.

-    Какъв е коментарът Ви за новия играч на политическия терен - "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев?

-    Иска ми се да успеят. Те също желаят промяната и са част от нея. За съжаление, след изборите, те ще бъдат разочарованите. Няма да постигнат натрапвания им резултат. Обявяването, макар и подгряван от по-рано, на проект 50 дни преди изборите не говори за политическа и житейска зрялост. Дано не съм прав.

-    Очаква се отново раздробен парламент без партия със самостоятелно мнозинство. Какви са шансовете след вота на 14 ноември да има правителство и дойде ли времето партиите да загърбят егото си и да започнат разговори за национални приоритети?

-    Вероятността да има правителство и то естествено коалиционно е по-голяма отколкото да не се състави. Предпоставки за това са вече изяснените твърди позиции на партиите на промяната и евентуалното желание на всички да отстъпят крачка назад, с цел стабилност на управлението на държавата. Отстъпките ще бъдат главно в механизма на преговорите, но не и в принципите, които отстояват партиите. Интересно ще бъде дали пет или седем партии ще влязат в парламента. Колкото са по-малко, толкова по-лесни ще бъдат преговорите.

-    Икономическата криза допълнително се задълбочава от поскъпването на газа и тока в европейски мащаб. Бизнесът вече алармира, че токът е поскъпнал 300% и обяви, че готви протести. Какво е решението на проблема?

-    Решението не може да бъде само едно, а комплекс от мерки съобразени естествено и с пазарните условия в момента, не само в България, а и в Европа. Основните са да се ограничи монопола на БЕХ и да му се наложи да предлага на борсата дългосрочни договори и  да се ограничи износа, който понякога достига повече от половината потребление на страната.

-    Председател сте на Надзорния съвет на Българския ВиК Холдинг. Какъв процент от цената на водата е електричеството и да очакваме ли и поскъпване на водата за хората?

-    Проблемите във водния сектор са огромни, нерешавани с години и незнайно защо пренебрегвани от всички досегашни управления. Инфраструктурата не е модернизирана ефективно, не са предприети оптимизации на дейността на водните дружества. Изключителното неглижиране на Комисия за енергийно и водно регулиране проблемите на ВиК операторите и фаворизирането на енергийния сектор. Смятам, че е дошло времето да има отделна комисия за водно регулиране.Делът на електричеството в цената на водата е различен в различните административни области, в зависимост начина на добиване на водата и се движи от 20% до 52%.

-    Ръководите катедра "Икономика на туризма" в УНСС. Туристическият бранш, който пострада най-силно в кризата, започна протести срещу новите ковид-ограничения. Какви мерки трябва да предприеме държавата, за да помогне този стратегически отрасъл да възстанови позициите си?

-    Туристическата индустрия пострада доста сериозно от ковид-кризата и трябва да се отнесем с разбиране към проблемите на работещите в отрасъла. Протестите са предизвикани от несигурността, която се очертава пред предприемачите и собствениците в бранша. Няма възможност да се планира и предвижда ежедневната дейност, камо ли да се мисли за инвестиции. Правителството и браншовите организации трябва да водят непрекъснат диалог и задължително да постигнат съгласие по предложените от бранша мерки, разбира се и по тяхното финансиране.

-     "Стандарт" и УНСС са партньори в проекта за създаване на дигитални маршрути за културно-исторически туризъм. Какво трябва да направи държавата, за да превърне този вид туризъм във визитна картичка на България?

-    Съвместният проект е прекрасен пример за възможностите да се презентира България и на външните и на вътрешния туристически пазари. „Чудесата на България“ е  иновативен проект, в който по най-модерен начин се представят  над 30 маршрута за културно-исторически туризъм, така и възможността всеки сам да чертае своето вълнуващо пътешествие из символите на страната ни. Убеден съм, че правителството не само трябва да подпомага такива проекти, а също така да стимулира и да доразвива съществуващите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай