НФСБ: Отсъстващите депутати без заплата

Драстично орязване на парите на кръшкачите, предлагат хората на Валери Симеонов

НФСБ: Отсъстващите депутати без заплата | StandartNews.com
  • Драстично орязване на парите на кръшкачите в парламента предложи днес НФСБ с поправка в правилника на Народното събрание.

Депутати, които по неоправдани причини отсъстват от три поредни или общо пет пленарни заседания да не получават 1/3 от възнагражденията си, както е записано в правилата, предлагат хората на Валери Симеонов. Така според тях ще действа единствено разпоредбата при неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение, без значение колко дни отсъства.

Според НФСБ този начин на определяне на възнаграждението е по-справедлив, като народният представител ще получава възнаграждение единствено, ако участва в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини. Освен това, обосновано е при отсъствие на три поредни или от общо пет заседания през месеца да не се поемат допълнителните разходи на народните представители по чл. 11 от Финансовите правила.

ОТ НФСБ предлагат също така, ако депутат участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание - да му се удържа една втора от дневното му възнаграждение. Фронтът настоява и за регламентиране на максималния брой процедури по начина на водене по точка от дневния ред за работа на НС, на които една парламентарна група има право. През последните месеци процедурата се използва за политически декларации, лични обяснения междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието, коментират от НФСБ.

Скандалът с парите на отсъстващите депутати гръмна, след като БСП обяви бойкот на парламента. Оказа се, че червените ползват командировъчни в дните, когато няма заседания. А по правилник председателят на НС Цвета Караянчева няма право да ги лиши 100% от възнаграждения, въпреки липсата на БСП в пленарна зала.

На 21 февруари, председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им от парламента. И подчерта, че трябва да има сериозни санкции за това.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви с писмо до Караянчева, че червените се отказват от заплатите си. В петък обаче Цвета Караянчева отговори на писмото на Нинова кщато изтъкна, че няма законово основание, на което Нинова да спре заплатите на своите депутати. Всеки законотворец лично трябва да заяви отказа си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай