НФСБ иска коалиционен съвет за хлопнатите бизнеси

Формацията ще предложи още мерки за подпомагане на затворените бизнеси

НФСБ иска коалиционен съвет за хлопнатите бизнеси | StandartNews.com

НФСБ ще предложи още мерки за подпомагане на затворените бизнеси на Коалиционен съвет, който очакваме да проведем през следващата седмица. Това заяви зам.-председателят на НФСБ и ПГ „Обединени патриоти“ Борис Ячев в предаването „Денят на живо“ по Канал 3.

По думите му винаги когато мерките се обсъждат в Коалиционен съвет, в колективен орган - те се оказват далеч по-ефективни, отколкото, когато се взимат от един човек, пък било и то премиера.

Борис Ячев припомни, че мерките, с които само за няколко месеца българската икономика започна да стъпва на краката си след голямото ограничение през март, април, май – като ваучерите, намаляването на ДДС на 9 % за отделни сектори, са били обсъдени именно на Коалиционен съвет и са дали резултат.

Така, както Валери Симеонов анонсира в сряда, НФСБ ще предложи трансформация на мярката 60/40 и възможността за компенсация от 80 % на затворени обекти като наемателите в големите молове, които при наложените мерки ще са най-потърпевши. „Ще предложим процедурата да бъде максимално олекотена – това, което и бизнесът иска. Тук НАП може да играе с водеща роля с предоставяне на бърза информация за обороти и печалба, за да достигнат парите по-бързо до бизнеса“, посочи Борис Ячев.

Валери Симеонов още от началото на месеца призова да се затворят училищата и детските градини, тъй като децата, слава богу, не боледуват, но те са най-големият преносител на болестта. Мерките, приети сега, са внимателно обмислени и целят да не се струпват хора, да се пази дистанция. Те са наложителни. С оглед на ситуацията, най-лесно беше да се обяви тотална карантина. Но не го направихме, за да няма фалити.  Този вариант на мерките щади икономиката и бизнеса ", обясни още Ячев.

"За затваряне на зимния туризъм са държави, които не разчитат прекалено на такъв туризъм. Българските курорти са добре защитени и всички мерки се взимат, за да не се разпространява  COVID-19", убеден е Ячев.

Бюджетът за 2021 г. е внимателно разчетен, така че да отговори и на противоепидемичните и на антикризисните икономически мерки, насочен както към здравната система и болниците, към уязвимите социални групи, така и към бизнеса, подчерта Борис Ячев. И даде пример: – увеличаването на пенсиите от 250 на 300 лв., заложено не само в предизборната програма на „Обединени патриоти“ и НФСБ, но и в управленската програма на коалицията. Към това прибавяме и 50 лв. допълнително, които пенсионерите ще получават до края на март 2921 г., както и 120 лв. за ваучери за храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай