Независимите без група в парламента

Независимите без група в парламента | StandartNews.com

Две седмици в зала, една при избирателите, предлагат депутати

София. Независимите депутати в 43-ото народно събрание няма да имат право да сформират своя група. Това ще бъде заложено в новия правилник на парламента, коментираха вчера членове на временната комисия за изработването му. И от ГЕРБ, и от БСП са на мнение, че отцепниците няма да могат да се обединяват дори ако броят им стане над 10 души.

Досега 10 избраници бяха необходими, за да се създаде нова парламентарна група. В 42-то народно събрание по предложение на Мая Манолова "номадите" бяха порязани от партийната субсидия и парите не следваха депутата, а оставаха в парламентарната група. Сега правилата за независимите стават още по-строги. И напусналите няма да могат да влизат в други групи, а освен това ще бъдат и извън комисиите до края на мандата. В момента независима е само Анна Баракова, която отказа да бъде част от групата на БДЦ.

Всички предложения по новия правилник ще бъдат обсъдени на заседание на временната комисия в сряда, каза пред "Стандарт" вчера председателят й Красимир Ципов (ГЕРБ). И уточни: "Вероятно в четвъртък ще имаме още едно заседание и следващата седмица ще можем да предложим правилника за гласуване в пленарна зала". Ципов наблегна и специалната глава за етичните норми в Народното събрание.

Етичната парламентарна комисия ще има правото да се произнася и за поведението на депутатите в кулоарите, а не само в пленарна зала. А в правилника на НС ще бъде записано, че решенията й да се публикуват на страницата на парламента, заедно със становище на народния представител. Неофициално депутатите от различните партии отново поставят на дневен ред промяната на работното време на парламента. И преминаването му в режим "Брюксел" - две плътни работни седмици в пленарни заседания, 1 седмица заседания на комисии и една седмица за работа в регионите.

"Така би се спестило време и средства", аргументират се привържениците на европейската схема. Те предлагат в двете седмици за пленарна зала парламентът да започва заседания от 10.00 часа сутринта, които да продължават до 17.00 - 18.00 часа, а като се налага и до по-късно. Запознати припомниха, че и в 42-то народно събрание имаше подобна идея, която не събра гласове и остана само на хартия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай