Неяснота за превозвачите ни заради пакета „Макрон“

Евродепутати обясняват какво ще се случва оттук-нататък

Неяснота за превозвачите ни заради пакета „Макрон“ | StandartNews.com

Европейският парламент прие на първо четене спорния пакет "Мобилност" (известен още като пакет „Макрон“ по името на френския президент Еманюел Макрон). Бяха отхвърлени всички над 1000 предложения за промени, предложени от българските евродепутати и от колегите им от Източна Европа.

„Вчера видяхме истинското озъбено лице на част от брюкселската бюрокрация. В залата на Европейския парламент бяха нарушени всички правила - дори процедурните. Те бяха отхвърлени в комисията, после вкарани в залата, в средата на гласуването тези, които са срещу нас, се усетиха, че дългото гласуване ще ги засрами много и решиха да гласуват против правилата. Видяхме лицемерието, паднаха маските“, оплака се пред БНТ евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО.

По думите на Джамбазки, целта на големите държави като Франция, Германия, Белгия, Холандия и др. е да се фалира бизнесът на периферията. Освен със смъртта на този бизнес, идва една идея за смъртта на ЕС. Това е идеята Франция и Германия да решават какво става и да изсмукват периферията, обясни евродепутатът.

„Това е един бизнес, който си отива в България - фактите са ясни, ще пострадат средния и малкия бизнес, много от колегите не знаят дали ще има утре за тях“, сподели Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.“

В цялата верига на логистичния бизнес има огромна свързаност между дейностите, които извършваме. Абсолютна демагогия е да говорим за подобряване условията на труд в сектор, който има дефицит на кадри, допълни още Рашков.

„Нашата задача в момента е да не допуснем гласуването на второ четене в мандата на този Европарламента. Ако успеем това да направим, всичко отново е на масата“, обясни Джамбазки.

Политически ефект е единственото, което се цели с пакета "Макрон". Евродепутатите са напълно наясно, че промените, направени една седмица преди края на този Европарламент, не могат да бъдат приети окончателно, каза евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ в интервю за бТВ.

След приемането на пакета на първо четене той трябва да премине през т.нар. триалог - да получи одобрението на Европейската комисия и на Съвета на Европа.

По време на гласуването за допускане на пакета, когато двама български депутати не влизат в залата, там са липсвали и румънци, и поляци, обясни Новаков.

Според него в следващия парламент релефът ще е друг, депутатите ще са по-диалогични и се надяваме да сключим по-добра сделка.

Големите превозвачески фирми може би няма да изпитат огромни затруднения, ако пакетът бъде приет окончателно. Но много от фирмите са семейни с по 2-3 камиона. Те вероятно ще се адаптират много трудно към новите изисквания на пакета.

Според Новаков е възможно да минат поне 2 години в преговори и обсъждане в новия Европарламент, докато пакетът "Макрон" бъде приет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай