Не ни обясниха с какво е вреден старият модел

Това твърди политологът Борис Попиванов

Не ни обясниха с какво е вреден старият модел | StandartNews.com

Коалирането между НФСБ и "Воля" е опит за укрепване на силите на статуквото.

Това заяви пред БНР политологът Борис Попиванов.

"И НФСБ, и "Воля" в голяма част от парламентарното си поведение подкрепяха това управление, съотговорни са за неговите резултати. Когато виждаме такъв опит за сближаване, то не е в посока на смяна на модела", коментира политологът.

Според него това е първата кампания за парламентарни избори, в която не се предлагат послания към избирателите, промяна в цялостния път на страната, а се занимаваме с технологията на изборния процес и с обяснения подробно кой с кого няма да се коалира.

Той е на мнение, че за да се заговори за нов модел на управление - сериозно и убедително, трябва да се започне с ясна оценка в какво е провален и вреден старият модел на управление.

"Повечето партии се опитват да пропуснат тази крачка и да минат на общото говорене за нов модел. Като избиратели не можем да разберем защо е необходим този нов модел, не просто какво е съдържанието му", поясни политологът.

По думите му в световен мащаб се наблюдава ръст на националистическите и консервативните формирования, което е реакция на неолибералната глобализация, но в България това е по-трудно.

"Размиването на разграничителните линии в политиката е от опасните последици за демокрацията", смята Попиванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай