Найденов: Трябва промяна в политиката на ЕС

Найденов: Трябва промяна в политиката на ЕС | StandartNews.com

„БСП настоява за много бърз анализ и оценка на последиците за България след референдума във Великобритания. Настояваме и за план за действие, в който да се очертае българската позиция за необходимите реформи в политиката на ЕС". Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов на пресконференция във Варна. Според него такива реформи са необходими, включително по отношение на европейските институции, е вън от всякакво съмнение, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Трябва да има платформа за участието на България в подобен европейски дебат. Там не може да се отива вече с готовността да кажеш „да" или „не , в нашия случай по-често „да", обясни той. По думите му отражението на Брекзит ще е в много посоки. Найденов посочи, че до момента от коментарите за последиците отсъстват мнения за отражението, което ще даде вотът на великобританците, по отношение на общата политика за отбрана и сигурност, а това е много важна тема.

„Това гласуване беше звучен шамар за европейските институции и евробюрократите, заради пилеенето на време и пари без хората да виждат резултати от това. Шамар за политиката на ограничение, която отблъсна хората", коментира още той.

Найденов коментира и темата за флотилия в Черно море. „Не мога да не съм удовлетворен, че нашите настоявания за публичност по въпроса, дадоха резултат и за първи път България има ясна позиция за предстоящата среща на върха във Варшава в началото на юли", обясни Найденов. И уточни, че позицията на БСП в това отношение е последователна, припомняйки, че през 2014 г. партията също настояваше да има предварително обсъден план и решение за поведението на България на срещата на НАТО в Уелс.

Найденов разясни и механизма на вътрешнопартийното допитване по отношение на формата за участие в предстоящите президентски избори, което започна днес 27 юни и ще приключи до 3 юли. „Гласуването е с бюлетини. Всеки член на партията трябва да отбележи, дали БСП да участва във вота в коалиция с други партии и организации, със свой кандидат, да подкрепи кандидат на друга парти или такъв, издигнат от инициативен комитет. Допитването трябва да отговори на въпроса с кои партии БСП да преговаря", обясни той.

Във Варна вече са разкрити 32 места за гласуване. На база резултатите от допитването от 10 до 26 юли трябва да бъдат проведени районни и общински конференция за номинация на кандидатите за президент и вицепрезидент на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай