Настояваме за ключова роля на газовата карта

Премиерът Борисов се срещна със икономическия заместник държавен секретар на САЩ

Настояваме за ключова роля на газовата карта | StandartNews.com

„Запазване на ключовата роля на България на газовата карта на Европа е от стратегическо значение“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач. Тя се проведе в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

В хода на разговора Бойко Борисов изтъкна, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. „Партньорството ни в тази област има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за България условия“, подчерта министър-председателят.

Той отбеляза, че страната ни високо оценява подкрепата на американските партньори за изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България и проектирания терминал за втечнен природен газ при Александруполис.

Борисов и Крач обсъдиха речта на американския президент Доналд Тръмп по време на форума в Давос. „Имаше много оптимизъм в нея. Радвам се, че нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери, за които Тръмп говори - работни места, доходи, сигурност, мощна икономика“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай