Наши „влязоха“ в комисията за пакет Мобилност

Гласуват се 1600 поправки в предложенията за командированите работници в транспорта

Наши „влязоха“ в комисията за пакет Мобилност | StandartNews.com

Четирима български евродепутати успяха да си осигурят вот в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета "Мобилност". Това са Петър Курумбашев и Сергей Станишев от групата на социалистите и демократите, Андрей Новаков от Европейската народна партия и Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформисти.

България няма постоянни членове в комисията и за да може български представители да гласуват, те трябва да заместват някой от титулярите.

Вотът започна, след като предложението той да бъде отложен беше отхвърлено. На гласуване се подлагат около 1600 поправки в предложенията за командированите работници в транспорта, за почивката във и извън шофьорските кабини и връщането на камионите в страната - отправна точка.

Германският евродепутат Исмаил Ертук и негов френски колега поискаха поправките да не се гласуват една по една, а анблок, но на това се противопоставиха евродепутатите от Румъния и предложението беше отхвърлено.

Повечето от поправките в частта за командированите работници бяха приети.

Пред БНР Сергей Станишев заяви, че за да бъде постигнат реален компромис, пакетът трябва да бъде гласуван след изборите: "Преди избори всички губят здравия разум и разсъдък, и рационалното и се действа на инат или от страх да не загубиш гласове, или че някой ще бъде по-добър от тебе. В този пакет са вкарани две неща, които са трудно съчетаеми. От една страна, разбира се, трябва да има защита на работниците, но в този пакет, заедно с тези неща са вкарани механизми, които буквално откъсват, не допускат българския бранш до пазара. В зала какво ще излезе, никой не може да каже, а в крайна сметка заради тези малки мнозинства, по всички въпроси може да се получи едно чудовище, което няма да се хареса на никой".

Маратонът по гласуването на поправките се очаква да приключи към 22.00 часа българско време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай