Наши фирми искат да правят машините за гласуване

Консорциум „Българските машини за гласуване“ изрази готовност да ги произведе

Наши фирми искат да правят машините за гласуване | StandartNews.com

Машините за гласуване - 15 000 на брой - могат да бъдат произведени в България, заяви Александър Чобанов от консорциум „Българските машини за гласуване“ часове след като правителството обяви намерението за въвеждане на машинно гласуване.

Чобанов посочи, че машините задължително трябва да бъдат българско производство: „Беше направено през 2018 година пазарно проучване, че българската машина за гласуване е най-подходяща за българските условия. Имаме готовност да произведем тези 15 000 машини, защото изборите са национална сигурност. Не може да бъде поверена националната сигурност на България на чужди фирми с чужди интереси“.

Симеон Славчев от политическа партия МИР приветства решенето за машинното гласуване и посочи, че сега правителството трябва да удържи на думата си: „Да се направи един на граждански и експертен съвет, който да набележи всички стъпки по въвеждането на машинното гласуване. От изказването на министър-председателя стана ясно, че нито той, нито който и да било в Министерски съвет знае какво представлява машинното гласуване“.

В продължение на седмици от МИР демонстрираха за машинното гласуване пред Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай