Направиха си Съвет на задкулисието

Структурата ще раздава пари уж за гражданското общество

Направиха си Съвет на задкулисието | StandartNews.com

 

Що е това гражданско общество? Това е независима сфера на самоизява на свободни граждани и доброволни сдружения и организации с нестопанска цел, които са пряко защитени от намеса от правителство и бизнес, както и от други външни фактори.

Припомняме тази отколешна дефиция, за да видим как тя пасва на българска почва. Още повече в новия Съвет за развитие на гражданското общество, който нашумя в последните дни след като стана ясно кой влиза в него. Процедурата бе задействана още в края на февруари и финализирана миналата седмица. Тоест, по време на извънредното положение.

Този период съвпадна с най-голямата дарителска кампания. В нея бедни и богати дариха общо над 20 милиона лева за болници и медици на първа линия в борбата срещу смъртоносния вирус.

Във финалната равносметка стана ясно, че над 80 процента от дарителите са граждани и фирми, а НПО-тата и фондациите едва доближават внушителните 4 процента. Какво се оказва: цифром и словом те са дали не повече 800 000 лева. Като се има предвид стойността на дарението на „Америка за България“, простото изчисление показва, че нашенските изключително независими, още по-хуманни и най-вече джендърски организации са събрали с общи усилия пари за купуването на един-два респираторни апарата.  

Има два варианта за конфузната за тях ситуация. Или нямат пари, или за тях това не е кауза. Първото е малко вероятно, защото в бюджета тази година са предвидени едни 98 милиона лева.

До кого ще стигнат ли? Естествено, до тези, които сега поемат юздите на чисто новия Съвет за развитие на гражданското общество, а утре ще решават как да харчат парите: Дали да защитават костенурките от магистралите, рилските езера от лифтовете или словото от лошите олигарси. Разбира се, ще заделят пари и за черни дни. Когато с протести ще борят всеки, дръзнал да разлюлее хранилката им.

Кои са те? Няма изненада. От общо 30 000 неправителствени организации в процедурата по гласуване са участвали 379 НПО-та, а кандидати да влязат в съвета са 123 организации. От тях са избрани 14, половината от които са в чист конфликт на интереси. А на всичкото отгоре са със скандална слава, свързани малко или много с интересите на подсъдими олигарси у нас

Така например, горд представител в съвета ще има Асоциацията на парковете в България. Същата, чиито председател Тома Белев се сдоби с обвинение от прокуратурата за антисемитски изказвания насред предизборната кампания миналата година като кандидат за общински съветник от листата на „Демократична България“. Сега, същият този Белев е на път да получи статута на съветник на правителството и ще контролира не чистотата на планинските поточета, а пълноводния поток на милионите, насочени към гражданското общество.

До него, в изключително демократичния съвет ще стои представител на Асоциацията на европейските журналисти в България, обединила в гръмкото име хората от медиите, финансирани от подсъдимите олигарси-издатели Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и братът им по оръжие срещу властта - Сашо Дончев. Председателката на АЕЖ-България Ирина Недева ще е в компанията на свои близки съратници от предишната си месторабота - Български фонд на жените. Най-вероятно това НПО е спечелило симпатиите на комисията по избора с ярката си дейност по защита на Истанбулската конвенция.

Тежката дума като съветник по въпросите на гражданското общество ще има „Български дарителски форум“, който пропусна последните благотворителни акции, както и скандалният Български хелзинкски комитет, който обаче не пропуска нито дума на благодетеля си Сорос и следва стриктно повелята на най-българския му последовател- Иво Прокопиев. Либералният свят може да си е отишъл, но ценностите му се пазят ревниво в БХК, където организацията на 100 процента либерално защитаваше до последно правата на осъдения за убийство Джок Полфрийман. Като награда Красимир Кънев получава подобаващо място като съветник в правителството.

Избирането на всички на гези мъдреци изобщо не стана случайно. Техните характеристики попаднаха в правилника за организацията на съвета, написан от нарочно създадена 24-членна работна група начело с вицепремиера Томислав Дончев. В нея влязоха и Тома Белев, и жена му, оглавяваща друго НПО, и повечето от тези, дето по-горе ги изброихме.

Правилникът беше тихомълком приет и обнародван още през миналата есен, но създаването на съвета бе отложено предизборно. Ако още тогава беше гръмнал скандалът с явните конфикти на интереси на соросоидите в него, мечтата им за общински съветнцити щеше да остане в розовите им сънища.

Сега обаче, както повелява Сорос, те тръгват да ловят риба в мътна вода. Докато едни даряват в пандемията, други си оплитат мрежите в очакване на бъдещи дарения.  Уж за развитието на гражданското общество.

Ако се върнем към дефиницията в началото на теста, ще видим, че те нямат нищо общо с нея. Затова ако ще остават в новата структура, да си я преименуват на Съвет на задкулисието. Така ще е честно, както обичат всички те да казват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай