Напомнят на Манолова за аферата „Костинброд“

Машинното гласуване го няма в друга държава от ЕС, съгласиха се Ал. ненков и К. Зарков

Напомнят на Манолова за аферата „Костинброд“ | StandartNews.com

Депутати от ГЕРБ и БСП спориха тази сутрин пред бТВ за инициираното от управляващото мнозинство отменяне на машинното гласуване. Опозицията в лицето на социалистите е категорично против промяната в Изборния кодекс, а омбудсманът Мая Манолово остро клейми идеята. От ГЕРБ обаче намопнят за тъмпо петно в биографията на Манолова…

Не сме забравили едни Костинбродски афери, за които точно Мая Манолова разправяше, за едни двойни дъна и пр. Ако има човек, опитал да повлияе на изборния процес в България, това е настоящият омбудсман, припомни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.Машинното гласуване има и своите предимства, не отрече Ненков. Но няма да рискуваме провеждането на предстоящите местни избори, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Машините пречат на някои от най-отвратителните феномени в българските избори, не позволяват недействителни бюлетини, сблъска мнение народният представител от БСП Крум Зарков.

Седем процента, колкото още една партия в парламента, бяха недействителните бюлетини на последните избори за Народно събрание, посочи левият депутат. Според него основният проблем е абсолютната непредвидимост на изборния процес у нас - правилата се променят всеки път, преди самото гласуване. Машинно гласуване в кодекса има от 2014 г., напомни той.

Няма го в друга държава от ЕС, съгласиха се в спора си двамата депутати. Но другаде намеса на администрацията в изборите няма, заяви червеният Зарков.

Когато не търсим всяко оправдание за несгодите на партията ни в изборните правила, ще е наред всичко, отвърна му Ненков.

За 7,5 млн. лева, дадени за наем на машините, те можеха да се купят и за няколко гласувания да се изплатят, настоя Зарков. Но се наемат, защото се прави една напред и две назад, не се знае ще остане ли машинното гласуване, затова не се купуват, обясни той.

Беше тест, прости избори са това, затова сега е нормално да направим извода може ли и на следващите избори да се ползват. Много са сложни местните изори и не може да рискуваме, настоя представителят на ГЕРБ. И на -вече - никой не ще да става член на секционните комисии.

Точно сложността на изборите и това, че за 1-2 гласа се става съветник, значи, че трябва машинно да се смятат гласовете, заяви обаче Зарков. Според него членовете на СИК не са били обучени добре, целият процес започнал на финала на кампанията, а клипчето как хората да гласуват с машина було пуснато два дни преди датата на евровота.

Точно на местни избори във Франция има възможност за машинно гласуване. В Европа не познават нито феномена купен глас, нито натиска на администрацията, каза още социалистът.

Усещането за широка практика по манипуация на изборите у нас е налице, машините даваха добра обществена енергия, коментира конституционният съдия Атанас Семов. Факт е, че никъде другаде в Европа няма такова гласуване, но никъде не са виждали и нашенските практики на изборите, а в държави като Бразилия и пр. машинният вот работи, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай