Петък,

Наливат още 1,8 млрд. в икономиката заради кризата

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
A
A
A

1,8 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в подпомагане на възстановяването на българската икономика и насърчаване на бизнеса у нас. Мерките ще се изпълняват от Министерството на икономиката, което ще дава отчет за работата си на всеки две седмици. Тези 1,8 млрд. са допълнение към вече обявените мерки на кабинета за 1,1 млрд. лева.

Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов на нарочна пресконференция.

Малко преди това е имало среща с работодателски организации и лидера на НСФБ Валери Симеонов.

Общата сума за изпълнение на антикризисните мерки може да нарасне с още 400 млн. лв. европари, обяви министърът.

„Министерството и работодателите имат съвпадения по отношение на 85-90% от идеите. Останаха някои отворени теми, по които ще направим фини настройки в следващите дни”, уточни Борисов.

"Ще се направи бързо изменение на закона за инвестициите и правилника за насърчаване на инвестициите, ще отделим специален акцент на инвестициите", допълни той.

По думите му се очакват нови инвестиции за над 1 млрд. лева.

"Очакванията ми са представителите на работодателските организации да са надзорен орган за изразходването на евросредствата", каза той. Искам те да надзирават и на две седмици министерството ще прави отчет. Съвсем скоро ще бъде отворен телефон за сигнали и нередности. Искам да разрежа възела на съмнение за работа с консултанти, това ще бъде пресечено незабавно, отсече той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов уточни, че е по покана на министъра на брифинга.

"Това е една от първите работни срещи на министъра и адмирирам прозрачния начин на работа и пряк диалог с бизнеса в България. Това е гаранция, че в бъдеще това министерство ще има ефективна работа. Имаме съгласието и подкрепата за мерките. По отношение на прозрачността на всеки 2 седмици ще има отчет, както каза министърът, за да се опровергаят слуховете, че в министерството има посредници, без които удвояването на грантовете е невъзможно", посочи Симеонов.

Това по никакъв начин няма да бъде допуснато, отсече той.

Ако има необходимост, Народното събрание ще бъде свикано извънредно, защото кризата не е преодоляна и може да нанесе още тежки удари, подчерта лидерът на НФСБ.

"Всяко усилие за съдействие за бизнеса е добре. Това, което се договорихме, ще бъде да се опростят максимално процедурите за достъп до проектите за финансиране", каза председателят на БТПП Цветан Симеонов, който изтъкна, че усилията ще бъдат обезсмислени, ако има забавяне.

Васил Велев от АИКБ даде конкретни числа - от 1,8 млрд. 750 милиона са безвъзмездно финансиране, а другото са от кредити. Остана за доуточняване нова схема за 200 млн. лева и тя за е за всички предприятия, като е максимално опростена за осигуряване на инвестиционна подкрепа, каза Василев.

Борисов каза още, че освен групата социално-икономически мерки, финансирани от бюджета, в размер на 1,163 млрд. лв., Министерство на икономиката ще разходва 1,8 млрд. лв.

„Тези мерки от 1,8 млрд. лв. биха могли да нараснат с още 400 млн. лв. от програмата reactEU. По мерките имаме съвпадение на около 85-90% с работодателите“, добави министърът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички