МВР прави дирекция за критична инфраструктура

МВР прави дирекция за критична инфраструктура | StandartNews.com

София. В МВР ще се създаде дирекция за критичната инфраструктура. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев след заседанието на кабинета в сряда. Междувременно екоминистърът Искра Михайлова обяви, че е проверено техническото състояние и аварийното планиране на 2330 броя хидротехнически съоръжения, като някои са проверявани и по два пъти. "Съставени са 753 протокола през пролетта и още 868 протокола през есента, в които са дадени предписания по техническото състояние и аварийното планиране на водните обекти", каза Михайлова.

 

Тя обобщи резултатите и изводите в приетия Доклад за извършен пролетен и есенен мониторинг през 2013 г. за предотвратяване или ограничаване на последиците от вредното въздействие на водите и създаване на междуведомствена работна група с цел осигуряване на живота и здравето на населението, опазване на околната среда и имуществото. Министърът подчерта, че в доклада са направени препоръки, които са дали основание да се ускори процесът на паспортизация, да се предвидят в Устройствените планове дългосрочни мерки за намаляване на риска от наводнения, да се осигури финансиране, допълнителен персонал и обновяване на наличната техника за целогодишно почистване на Дунавските диги и диги на вътрешни реки.

 

„Убедени сме, че подобряването на координацията и създаването на тази междуведомствена група ще ни позволи да преодолеем някои от констатираните слабости в мониторинга. Мобилизирани сме да изпълним ангажиментите си, като за това има финансиране и по европейски проекти и програми", каза още екоминистърът.

 

Михайлова заяви още, че броят на язовирите в предаварийно състояние - основно малки язовири за напояване, нараства за 2013 г. "Констатирани са проблеми в 68 язовира. Не се поддържат локални системи за оповестяване на населението в застрашените населени места. Не е довършен процесът с паспортизацията. Установени са участъци от диги, които са извън населението места в неизправно състояние", обясни тя. От думите й стана ясно, че по-голяма част от тези язовири са частна собственост или отдадени на концесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай