Мутафчиев: Искаме промяна в правилника на НС

Мутафчиев: Искаме промяна в правилника на НС | StandartNews.com

София. „Искаме промяна в правилника, за да се спре със злоупотребата с доверието на хората". Това заяви народният представител от БСП Петър Мутафчиев в студиото на "Здравей, България". Той коментира идеята на „Коалиция за България" за ограничаване на безконтролното говорене в парламента.

„Това, което ние предложихме като промяна в правилника на Народното събрание, е процедурата наистина да се използва като такава. За подобряване на самата организация на работа в пленарното заседание, а не чрез нея да се злоупотребява и да се продължава някакъв друг дебат. Когато се иска прегласуване, предлагаме времето да бъде намалено от 2 минути до 30 секунди, защото то се иска тогава, когато има установено нарушение", обясни депутатът. И уточни, че когато се иска прегласуване, доста народни представители се опитват да представят своята позиция.

„Вторият въпрос е когато се иска процедура по начина на водене, председателят да прекъсва, когато тя не се спазва. Третото е свързано с процедурите, които се правят за лично обяснение. Имаш право на такова, но само когато името ти е споменато и засегнато", каза още Мутафчиев.

По темата все отношение и народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов, който обясни, че от ГЕРБ са на съвсем друга позиция по въпроса.

„В досегашните парламенти не съм чувал да има подобно ограничаване, в предишното Народно събрание съществуваха същите права, които сега се ползват от опозицията. Ако председателят реши, че някой е излязъл извън процедура, той може да я прекрати", каза Иванов по повод работата на депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай