МРРБ ще се бори с безводието в страната

МРРБ ще се бори с безводието в страната | StandartNews.com

София. Основният приоритет за Министерството на регионалното развитие (МРРБ), когато усвоява средствата от инвестиционната програма на правителството, ще бъде борбата с безводието. Това съобщи регионалният министър Десислава Терзиева в сутрешния блок на БНТ. Тя уточни, че МРРБ получава 20 милиона лева по програмата.

Европарите се разпределят равномерно по регионите и не може да става дума за тенденциозност приоритет към общините, които са управлявани от кметове на управляващите партии, категорична бе тя.

Ще бъдат рехабилитирани важни пътни отсечки във всеки регион на страната, които не са ремонтирани от години, стана ясно от Терзиева.

"Стартирахме реформа във ВиК сектора. Съоръженията трябва да станат публично-държавна собственост, за да има ефект от реформата и да могат да се усвоят средства през следващия програмен период. За първи път усвоихме средства, с които да започнем изграждането на няколко язовира. Това за мен е голям успех", каза още министърът.

Скоро ще стартира и проект за изменение на общия устройствен план на Царево и ще се направи цялостна екологична оценка. "Със заповед ще спра изпълнението на общия устройствен план. Той няма да действа, докато не бъде променен. Ще следя този процес. Решението за промени не е взето под натиск на хората", допълни Терзиева.

В средата на 2015 г. може да започне строежа на магистрала "Хемус", а АМ "Марица" може да бъде изградена до края на годината, съобщи регионалният министър. "Политиката ни е насочена не само към магистралите. Имаме за цел да рехабилитираме важни пътни отсечки във всеки регион на страната, които не са ремонтирани от години", каза още Десислава Терзиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай