МОСВ с 14 мерки срещу язовирите

МОСВ с 14 мерки срещу язовирите | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева предложи комплект от 14 мерки, които незабавно трябва да бъдат въведени в действие във връзка с опасността от преливане на язовирите.

Министерски съвет взе решение незабавно в максимална спешност да бъдат изпълнени ключови превантивни мерки - собствениците и операторите на хидротехническите съоръжения на язовирите да предприемат действия за осигуряване на свободни обеми във водоемите, така че да могат да поемат високи води. Собствениците трябва да проверят тяхното състояние и да не се допусне възникването на каквито и да е било аварийни ситуации, съобщи БГНЕС.

По думите на Василева в момента в България няма безстопанствени язовири, ясни са собственици, оператори, контролиращи органи. Сред мерките, които тя посочи, че е необходимостта да се осигури в максимално бърз порядък проводимостта на речните русла. АПИ ще проверява подмостовите пространства и трябва да почисти замърсявания или натрупвания там. Всички собственици и оператори трябва да докладват регулярно за състоянието на съоръженията. МОСВ следи нивата на реките и състоянието на водните обекти. Тези мерки влизат в сила незабавно, всички компетентни органи,които имат отношение към управлението на сектора, носят отговорност за това да се мобилизират силите и да не се допусне при снеготопенето да се стигне до рискови ситуации.

Заради снежните натрупвания ситуацията у нас продължава да е тежка. Става въпрос за обеми сняг от порядъка на 175 до 220 литра на квадратен метър във високите планински части, особено в Родопите. "Всички ние трябва да бъдем готови, каза Василева, и призова и гражданите да следят непрекъснато метеорологичната обстановка, да се информират прилежно и в случаите, когато има предупреждение, да се съобразяват с това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай