Московски се споразумя с превозвачите

Московски се споразумя с превозвачите | StandartNews.com

Министърът на транспорта Ивайло Московски и представители на Националното сдружение на автобусните превозвачи сключиха споразумение по три теми, след двучасова среща.

Министерството и сдружението са си дали тримесечен срок, за да направят всички промени. Московски посочи, че основните теми са свързани с борбата със сивия сектор и нерегламентирания превоз на пътници. Освен това по някои от темите, Московски посочи че ще бъде направена среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министъра на финансите Владислав Горанов и на социалната политика Ивайло Калфин.

Първата обсъдена тема по време на срещата е необходимостта от бърз преглед на националната транспортна схема и как да бъдат коригирани дестинации, спирки, както и места за качване в автобусите, така че да бъдат доволни превозвачите и пътниците. Още от следващата седмица започва работата по тази промяна.

Втората тема е за нова категоризация на автогарите, като за един месец трябва да бъде направена тя, а следващите два месеца ще са за изработване на ценообразуването.

Третата обсъдена тема е свързана със законодателни и нормативни промени, които да помогнат за транспорта на общинско ниво. В тази връзка Московски заяви, че ще бъде наложен мораториум върху форсмажорните обстоятелства, при които общините сключват договори с превозвачески фирми, защото така престъпват Закона за обществените поръчки. Общините правят това, защото е необходимо бързо да намерят превозвачи, а не им стига времето за да проведат обществени поръчки, така при форсмажорни обстоятелства могат да сключат договор без да провеждат поръчка.

Галя Топалова - председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи коментира, че липсва работна ръка, както и че сивият сектор създава сериозни пречки пред превозвачите.

Топалова заяви, че все още няма яснота дали ще има национален протест на 26 април.

Московски коментира, че има изработен математически модел от БАН за нова транспортна схема. Според него проблемът в транспортната схема идва заради областните и общински схеми, които не се съобразяват с националната транспортна схема и това води до конфликти. Московски каза също, че у нас все още пътната такса не е разходоориентирана, т.е. колкото се ползва, толкова да се плаща.

Той заяви, че промяната на националната транспортна схема включва и БДЖ.

Според него трябва да има и нормативни промени, при които отговорността да бъде поемана изцяло от шофьора, а не от превозвача, както е сега, пише БГНЕС.

Също така, според него трябва да се затворят и сайтовете за споделено пътуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай