Млади социалисти сложиха нов трибагреник на връх Райлово градище

Време е българите да покажат, че могат да поемат отговорността на свободата извоювана преди 143 години,каза младежкият председател на БСП – Банкя Марина Богданова

Млади социалисти сложиха нов трибагреник на връх Райлово градище | StandartNews.com

По инициатива на Младежкото обединение в БСП - Банкя млади социалисти от  София почетоха Националния празник 3-ти март като се изкачиха на връх Райлово градище и смениха с нов българския трибагреник, който се вее на най-високата точка в западния дял на Люлин планина.

Време е българите да покажат, че могат да поемат отговорността на свободата извоювана преди 143 години. Това каза младежкият председател на БСП – Банкя Марина Богданова, която е и кандидат за народен представител.

По думите й днешната дата е символ на непримиримия дух на българския народ. Народ силен и храбър, народ на безсмъртни герои.

„143 години браним свободата си и не трябва да спираме дори за ден. Суверенитета, целостта и просперитета на държавата са в нашите ръце, в ръцете на младите хора, останали да се борят за родината си”, заяви Богданова.

В похода се включиха и други двама млади кандидати за народни представители - Георги Ангелов и Диляна Кирова.

Легендата гласи, че когато османските турци са атакували София и околностите, около 1383 година, хората от днешното село Люлин тръгнали да се спасяват нагоре към върха, но били пресрещнати от турския аскер. Една възрастна жена, баба Църна, успяла да спаси живота си чрез предателство. Селото било погубено, а по долът потекъл поток от кръв и кости, откъдето местността получила името си „Кървав дол”. В последствие покореният народ решил да създаде българско село. То се появява в турските регистри от 1446 г. като село Райово или Райлово – село на раята. Оттам идва и името на върха – Райлово градище – райлово от рая и градище – крепост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай