Младенов разкри ще бъде ли кандидат-президентът на Борисов

Нашите съюзници може да отправят искания към България искания да даде убежище на хора

Младенов разкри ще бъде ли кандидат-президентът на Борисов | StandartNews.com

Николай Младенов ли е кандидатът на Бойко Борисов за президент, който ще играе от името на ГЕРБ срещу Румен Радев в края на годината? Отговор на въпроса, който от много време се върти в партийните коридори, даде самият Младенов в интервю за бТВ.

"В момента съм във ваканция, но скоро тя ще приключи и ще се върна основно към заниманията си в Близкия изток, където има много нови проблеми и предизвикателства", каза Николай Младенов, който бе външен министър в първия екип на Борисов, а след това бе и специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

"Българския политически живот го следя като външен наблюдател, не съм водил разговори за такова предложение. Аз имам съвсем други планове в момента", заяви Младенов в отговор на въпроса дали с него са водени разговори той да е кандидат на ГЕРБ за президент.

Не може дълго да продължим в тъпченето на едно място, време е да се гледа напред какво може и как да бъде направено, коментира политическата криза у нас Младенов. Вече чухме кой с кого не може, аз и останалите български граждани искаме да чуем с кого какво ще направят, за да постигнат стабилност, призова той партиите.

Защо се стигна до превземането на Афганистан от талибаните и какво ще последва оттук нататък бяха основните теми в анализа на дипломата, експерт по отношенията в Близия Изток.

„Нашите съюзници може да отправят искания към България искания да даде убежище на хора, сътрудничели на силите на НАТО в Афганистан. Второто, което се очаква, е евентуална нелегална миграционна вълна, която може би ще увеличи натиска в цяла Европа.“, коментира Младенов в интервю за бТВ.

Според него обаче е много важно да окажем помощ на хора, които са работили с посолството ни.

„Имаме отговорност да помогнем на хора, работили с дипломатическото ни представителство и посолството ни. Имаме един човек, който предния път се беше заключил в нашето посолство, за да го опази от превземане от талибаните предния път. Не трябва да показваме безчувственост, трябва да си дадем сметка, че това, което са преживели там е страшно и където можем да помогне, трябва да го направим“, смята Младенов.

По думите му талибаните са се подготвяли за превземането на страната години наред, като са се оттеглили в малките населени места, където нито афганистанската армия, нито американските сили са имали възможност да проследят какво се случва.

Той коментира и че имало много сериозен проблем с корупцията по високите етажи на афганистанската власт, а заплатите, предназначени за армията, не са стигали до обикновените войници и това е било многократно казвано.

Младенов обясни и че НАТО и Европа трябва да следят дали заявките на талибаните ще се „облекат“ в действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай