Стана ясно защо Борисов отиде при Ердоган

Не можем да оставим ДПС да владее гласовете на изселниците, каза той

Стана ясно защо Борисов отиде при Ердоган | StandartNews.com

Даниел Митов разкри по Би ти ви защо председателят на ГЕРБ е отишъл на пожар при турския президент Реджеп Ердоган.

Оказа се, че Борисов очаква турските гласове да не са само за ДПС.

"Не можем да оставим ДПС да владее гласовете на изселниците", каза Митов.

От думите му стана ясно, че Борисов имал и още една среща преди тази с Ердоган, а именно - с изселническите огранизации.

Така се потвърждава предварително изтеклата информация, че новото попълнение в ръководството на ГЕРБ Илтер Бейзатов, който е и кандидат-депутат от Шумен,  в последните дни е правил срещи в Истанбул с изселници, за да ги убеждава да дадат гласа си за ГЕРБ, а не за партията на Доган.

Затова и бащата на Илтер Бейзатов - Бейзад Яха, вчера бе и преводач на срещата Борисов- Ердоган.

"Ела, Бейзи да превеждаш", казва Борисов в началото на видеото с Ердоган, разпространено по сайтовете от централата на ГЕРБ.

Малко след срещата сайтът Афера пусна информация, че самият Яха все още е държавен служител и е скандално това, че превежда на политическа партия прези изборите.

Яхя беше дългогодишен шеф на Североизточното държавно предприятие, в което влизат горите и на любимото на експремиера ловно стопанство " Паламара".

Мандатът на изключително близкия до Борисов горски шеф бе продължен с 5 години след априлските избори в едно от последните заседания на кабинета Борисов. Със заповед на служебния министър Бозуков от началото на юни той бе уволнен, но вписването още не е направено в Търговския регистър и Яха продължава да е в управата на СИДП.

Яхя се превърна в един от най-върлите врагове на ДПС след като бе изгонен от Движението за уронване на престижа на партията и неспазване на Устава на ДПС, Централният съвет изключи от редиците си Бейзат Яхя още преди години, а оттогава той и синът му командват ГЕРБ в Лудогорието.

Даниел Митов обясни и как е станала внезапната среща на Борисов и Ердоган. Борисов е звъннал на турския президент, за да му каже, че обикаля из изселничиските организации, за да си търси партийна подкрепа.

"Когато посещаваш една страна и си бил министър-председател и си имал отношения с президента на другата страна, най- нормалното е да се обадиш и да уведомиш", разясни Митов

"Между другото никак не е лесно да се срещнеш с Ердоган и това говори много", заяви Митов.

За разлика обаче от срещата на ръководството на ДПС, начело с председателя Мустафа Карадайъ, която се осъществи миналия месец, внезапната визита на Борисов не бе отразена в нито една турска медия. За нея се разбра само от видеото на ГЕРБ, в което Ердоган увери, че и занапред няма да допусне криза с бежанската вълна и пожела на българите успех на предстоящите избори.   

Митов коментира това медийно мълчание с аргумента, че "визитата е неформална".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай