Митов: Корумпираният от Божков не е Борисов

ГЕРБ с предложение към правосъдния министър

Митов: Корумпираният от Божков не е Борисов | StandartNews.com

Политикът, корумпиран от Васил Божков, не е Бойко Борисов. Това категорично заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в интервю за бТВ. Той коментира санкциите на САЩ по закона „Магнитски” срещу шестима българи и 64 фирми.

Като доказателство за думите си Митов посочи факта, че в деня, когато излязоха съобщенията за санкциите, Борисов имаше среща с американския посланик Херо Мустафа в резиденцията и в София. Борисов не е искал срещата, той бе поканен от посланик Мустафа, при това много преди да бъдат обявени санкциите, каза Митов. И допълни: „Борисов и посланик Мустафа си имат диалог”.

Трябва да защитим фирмите, които нямат нищо общо с корупционни схеми, а в момента правителството подготвя механизъм, с който да удря неудобни за тях, коменитра още Митов по повод санкциите.

„Въпросните санкции са естествено продължение на заявката на новата американска администрация за това да укрепват и да подпомагат своите съюзници в укрепването на демократичните институции. Това е протегната ръка. Предполагам, че предстоят подобни действия в много други държави, които са партньори на САЩ и имат определено изоставане в развитието на своите демократични институции”, заяви Даниел Митов.

Законът „Магнитски“ е политико-административен акт. Трябва да си дадем сметка какво се случва и какви ще са последствията. Когато президентът на САЩ подписва такива санкции, те са резултат от информация, която е постъпила в Министерството на финансите на САЩ от конгресмени. В такива случаи се предприемат мерки със съответните санкции, които имат последствия при тяхното прилагане. В момента служебният кабинет подготви едно постановление на Министерски съвет, което беше спешно прието, за това, че започне да удря бизнеси, които са били свързани със съответните лица, заяви зам.-председателят на ГЕРБ. И допълни: „Кой определя тази свързаност? Шефът на ДАНС и на НАП, а това са институциите, които служебният кабинет атакува и смени техните началници.“.

Нашето предложение ще бъде към министъра на правосъдието да създаде комисия, която да включва експертиза на Министерство на финансите, на МВнР, на Висшия адвокатски съвет, на международни одитори и може би представители на САЩ. Тук може да се стигне до преследване на бизнеси, които не са удобни на Румен Радев, на Спецов и на министъра на финансите. Ползвайки американските санкции, те ще се опитат да ударят по бизнеса, които не са им интересни, обобщи Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай