Министър с шокиращи разкрития за язовирите/СНИМКИ/

2,3 млн. в празен язовир, бутилка от безалкохолно измерва нивото на локвата

Министър с шокиращи разкрития за язовирите/СНИМКИ/ | StandartNews.com

Шокиращи данни за ремонта и строежа на 400 язовира в България, за които старата власт е заделила 631 млн. в Държавната консолидационна компания, разкри икономическият министър Кирил Петков. Още преди седмица той обяви, че започва проверка на язовирите.

Той поискал справка за ремонтираните съоръжения. Представили му списък с 10 напълно завършени. Отишъл да види първия в листата, ремонтиран за 2,3 милиона лева.

Оказа се язовирче в нищото край Ловеч, около него няма населени места. На всичко отгоре язовирът е напълно празен, съобщи Петков и показа снимки на напуканата земя, по която тече вадичка, свършваща в локва. В центъра на локвата има примитивно съоръжение за измерване на нивото.

Странно съоръжение с бутилка от безалкохолно допълва „уредите” за измерване на водата в язовира, стана ясно от кадрите с проверката на министъра.

Министърът съобщи цените на бетона и превоза му до обекта, които са платени по време на ремонта. И ги сравни с оферта взета преди ден от същия бетонен център. Платеният ремонт е на няколко пъти по-високи цени за бетон и превоз.

Според министъра в ДКК се повтаря същата схема на финасиране като при "Автомагистрали. От ДКК  парите се насочват  към държавната фирма "Монтажи", която без обществени поръчки сключва 266 договора само с 6 фирми.

ДКК, която е под шапката на Министерството на икономиката през 2018 г. получава 500 млн. лв за ремонта на язовирите. По късно към тези пари се добавят още 130 млн. от Българската банка за развитие, каза министърът. И допълни, че дава всичко на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай