Министър Танева: Имаше сигнали срещу агенцията по храните

Министър Танева: Имаше сигнали срещу агенцията по храните | StandartNews.com

Предприятия и браншови организации са се оплаквали от служители на БАБХ

Имам съмнения в почтеността на служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), и то не от днес, предвид сигналите, които съм получавала. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Десислава Танева. Тя отговор на въпрос на депутата Георги Кадиев, който попита какво е нивото на корупция в Агенцията и искат ли се от бизнеса такси "спокойствие". Танева обясни, че още докато е била опозиционен депутат (б.р. в 42-то НС) е получавала сигнали за корупция от предприятия и браншови организации. Тя припомни, че скоро беше сменен шефът на БАБХ Пламен Моллов. За изпълнителен директор на Агенцията беше назначен Дамян Илиев.

"Аз не съм разследващ орган. Затова се надявам, че съкращенията в БАБХ ще са наистина на хора, които са злоупотребили със служебно положение. Без доказателства и съдебно решение не мога да кажа каква е корупцията и колко са нивата", обясни министърът. В рамките на контрола Танева допълни, че промените в числения състав на БАБХ са заради ограничения бюджет. Тя каза това в отговор на въпрос от народния представител Светла Бъчварова (БСП). Социалистката заяви, че функциите на БАБХ се увеличават, а числеността намалява с 14,3%. Предвижда се да бъдат съкратени над 400 инспектори, които контролират обектите за търговия с храни, допълни тя.
На частни лаборатории ще се възлагат само дейности, за които държавните нямат съответната акредитация, каза министър Танева. Фитосанитарната лаборатория в Бургас не се закрива, тя ще бъде ремонтирана, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай