Министър Карадимов ни попари. Инвеститорите напускат Европа

Какво ще се случи след влизането в еврозоната

Министър Карадимов ни попари. Инвеститорите напускат  Европа | StandartNews.com

Източник: bTV

"Има отлив на инвеститорите в цяла Европа и се насочват към САЩ". Това обяви в предаването „Защо, г-н министър“ служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

„Не е възможно при 4 пъти по-скъп газ в Европа, отколкото в Америка, това да не става. Цели производства се изнасят от Европа и отиват в САЩ, където енергоносителите са много по-евтини. Надявам се, че новата Европейска комисия ще ревизира подхода си в сферата на енергетиката и енергоносителите. Бях много впечатлен, че Урсула фон дер Лайен в програмната си реч преди избирането използва термина „прагматична Зелена сделка“. Усещам един обнадеждаващ подтекст в това“, посочи той.

По думите му България може да привлече чуждите инвеститори с влизането си в еврозоната и с развитието на индустриалните паркове.

„Като се започне от сухоземния Шенген – там са огромни загубите. Второ – репутационните и лихвените нива, кредитният рейтинг на България, сигурността във валутните разплащания, по-евтините трансакции, привлекателността за чуждите инвеститори биха били съвсем различни, ако сме в еврозоната“, каза Росен Карадимов. 

„В България няма логистика за чужди инвестиции. 11 парка бяха финансирани по наша програма и трябва да заработят на 1 януари 2026 г. Към Министерството на икономиката има шест-седем парка и това е. България има нужда от около 35 индустриални парка. Това не е предприятие, това е терен, логистика и инфраструктура, на която трябва да дойде инвеститорът“, допълни той.

Пожарите у нас

Според министъра на иновациите и растежа действията на правителството са абсолютно навременни, адекватни, точни и щадящи максимално хората, пострадали при пожарите.

„Държава в тази ситуация има. Бяха мобилизирани всички институционални структури, Министерството на отбраната се включи активно, МВР беше на терен всеки ден, министър-председателят е на терен всеки ден, беше формиран оперативен щаб, беше проведено специално заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет, което взе решение да се оборудват още два хеликоптера с водни ризи. Този съвет реши министерство на финансите да разработи програма за подпомагане на пострадалите от пожарите извън конвенционалните мерки“, отбеляза министър Карадимов.

Росен Карадимов направи и прогноза за равителство. 

„Няма никакъв шанс за правителство с третия мандат“. Според него конституционната процедура трябва да бъде разтеглена, така че да бъде определена най-удачната възможна дата за изборипрез есента.

По думите на Росен Карадимов между политическия елит и обществото има огромна ценностна пропаст.

„Българският политически елит в последните години е свикнал да взима не съвсем самостоятелни решения и е функция на друг тип решения. С изключение на няколко партии той се опита да привнесе неолиберален консенсус в българското общество, а в него има умерено консервативен консенсус. Когато се създадат политически формирования или съюзи, които могат да консолидират умерено консервативния консенсус на българина и неговото виждане за света, България ще има стабилни правителства“, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай