Миков отряза АБВ за общ кандидат-президент

Миков отряза АБВ за общ кандидат-президент | StandartNews.com

Докато АБВ крепят дясното управление, няма как да имаме обща кандидатура. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред Нова телевизия.

"Сигурно на някого настроението след конгреса ще е празнично, на други - по-различно, заяви още Миков. Конгресът ще покаже кой е основният ми конкурент", добави той, цитиран от Епицентър. "В кампаниите се правели и внушения, вкл. от социологически агенции", напомни Миков.

По повод промените в избирателния кодекс той каза, че трябва да има еднакви отношение и максимум възможности за гласуване на българите у нас и в чужбина. "Нещата в НС протичат по тъмно", посочи Миков.

"Държавата е длъжна да създаде условия повече хора да гласуват. Смятаме, че никоя държава, най-малко Турция, трябва да насочва в политическите процеси у нас. Не може да има задължение за гласуване, това е право, виждате в каква абсурдна ситуация се завъртяха", каза още Миков.

"Ние сме против натоварването на това право с бюрократични тежести, това няма да върне доверието в политиката и политиците. Опцията "Не одобрявам никого" е излишна, можеш да го направиш мълчаливо, като не отидеш да гласуваш", каза той.

"Ние бяхме против свързването на референдум с избори още миналата година - това са две кампании: представителна и пряка демокрация, сигурно сега и управляващите са го разбрали, каза Миков. Не се страхуваме от инициативата на Слави Трифонов, подчерта той. Сигурно и аз ще гласувам на референдума, има 7-8 въпроса, някои важни, други по-популистки", обясни лидерът на БСП.

"ДПС провеждат конгрес, избират ново ръководство, поздравих го, надявам се, че още по-сериозно ще се развият като либерална алтернатива, Карадайъ от доста време е в политиката и дотук ще коментирам", каза Миков и допълни: елементарно е внушението, че ДПС е проруска, ДОСТ протурска. Но има внушения за това у българските граждани.

По думите на Миков комуникацията на БСП с Русия е добра. "Подписахме споразумение със "Справедлива Русия", отношенията трябва да се развиват, защото има български политици, които правят всичко по силите си да развалят отношенията на България с Русия", каза той.

"Центърът на опозиционната алтернативност е БСП и хората са наясно", каза Миков.

"Само една прослойка около властта е доволна от нестабилната опозиция, това са хората, получаващи евросредствата. политиката не е крясъци, много партии в годините са крещяли и са изчезвали", коментира още той.

"Има възможности в БСП и за жени, и за мъже, но гадаенето съм оставил на социолози и гадатели. Искам дискусията и политиката да определи настроението. С Корнелия Нинова се поздравяваме, разговаряме, отношенията ни са нормални, колегиални, както и досега", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай