Понеделник,

Миков: Опитът да се постигне единение от ляво не се състоя

От: Администратор -
A
A
A

Опитът да се постигне единение от ляво не се състоя. Позициите на АБВ бяха ясни и преди няколко месеца. Позициите на БСП също бяха ясни, не трябваше да се влиза в такъв разговор. Те само объркаха симпатизантите на левицата, но не доведоха до резултат. Това заяви бившият председател на БСП Михаил Миков в ефира на bTV.

"АБВ има своя последователна политика. Работата само по отношение на кандидата не може да промени основния въпрос, не може да промени принципите на самата партия", смята бившият лидер на БСП.

"За мен кандидатурата на госпожа Фандъкова е съвсем реална и възможна. Не искам да се меся в решенията на ГЕРБ. Големият въпрос в левицата е, че не се постигна единение, въпреки че кандидатурата ни беше селектирана не без участието на АБВ. Аз заставам зад всяка кандидатура, която БСП предлага. Трябва да свикаме Национален съвет, защото обстановката е тотално променена", коментира още Миков.

"Има хора в БСП, които искат Първанов да се върне в партията и да участва в управлението й. Това например е Весела Лечева", признава бившият лидер на БСП . Той обаче не пожела да сподели и други имена, които са на същото мнение.

Според Миков в политиката няма нищо окончателно и времето ще покаже дали Корнелия Нинова няма пак да затопли отношенията си с Първанов и партията му.

"Не смятам, че Мая Манолова би отишла в АБВ и да се кандидатира за президент. Според мен Георги Първанов не трябва и няма право да се кандидатира отново за този пост", обясни Миков. Той заяви още, че не би станал вице на ген. Румен Радев. "Дългите години деполитизация на ген. Радев прави трудно включването му сега", добави той.

"Вчера нещата между двете партии изглеждаха доста сапунено драматично. Но това не подронва авторитета. Все пак смятам, че нещата можеха да станат по-елегантно и дипломатично. Отношенията за политиците трябва да са пример за гражданите. Смятам, че на този етап нещата отиват към няколко кандидатури в левицата. Просто лявото е разединено за избора на президент", категоричен бе Миков.

Първанов и Калфин може да се върнат в битката за президентския пост

Георги Първанов и Ивайло Калфин все пак може да се кандидатират за президент и вицепрезидент. Това стана ясно от думите на председателя на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия.

„Ние оттеглихме своите кандидатури в контекста на преговорите с БСП, с идеята да стигнем до единна кандидатура. Направихме го искрено. Сега се връщаме на изходната точка. Нашите кандидатури – тези с г-н Калфин, остават на дневен ред. Има и други, които ще разгледаме внимателно. Сега не бързаме", заяви Първанов.

С Гергьовден имаме споразумение за подкрепа на президентските избори. Възможно е и с г-жа Дончева и с други партии. Тоест може да гледаме повече от двете кандидатури, за които стана дума", допълни Първанов.

Той коментира още, че Мая Манолова също е силен кандидат, която е била елиминирана силово, административно от битката. Кандидатурата на Татяна Дончева също би била силна.

„Към момента реален факт са нашите отношения с Гергьовден. Стъпваме на здравото. Какво ще се случи в следващите дни – ще видим", заяви лидерът на АБВ.

Относно кандидатурата на ген. Радев, Първанов коментира: „Няма значение кой го е посочил, по-важно е той да бъде кандидата на една силна, убедителна, равностойна коалиция. Това е номинация на БСП. Ние направихме безброй компромиси, играхме честно в този процес. Някой друг направи обратния завой", заяви Първанов.

„Предлагахме инициативен комитет, който да издигне неговата кандидатура, тя да е надпартийна. Това вече се промени", заяви още той.

"След дълги настоявания започнахме разговори с БСП. Ние настоявахме да издигнем не само общи кандидати, но те да бъдат избираеми. Имахме вътрешна процедура, предложихме това да са политически лидери, като включително бихме приели и политическия лидер на БСП. Това заяви заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин пред БНТ.

"От БСП ни отговориха, че не трябва да участват политически лидери. Поставиха го като условие, приехме го. Изчакахме няколко месеца за техните процедури, които се оказват сега безсмислени, защото "Позитано" прави всичко това, което не беше решено нито на референдума, нито на номинациите", коментира още той.

По думите му първоначално предложението ген. Румен Радев да бъде издигнат от инициативен комитет е било на АБВ, но отговорът на БСП е бил отрицателен.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички