Миков: Добре, че нямаше Фейсбук при създаване на Търновската конституция

Миков: Добре, че нямаше Фейсбук при създаване на Търновската конституция | StandartNews.com

Варна. "Бойко Борисов говори за конституция, коментира за парламентаризма, а колко изказвания има в пленарна зала - една процедура. Това е Борисов – Фейсбук и медии. Представете си какво би се случило в учредителното събрание за Търновската конституция, ако имаше Фейсбук. Балабанов, Петко Рачев Славейков и Драган Цанков щяха да използват Фейсбук, а не да правят държавност в учредителното събрание", коментира във Варна председателят на НС Михаил Миков искането на лидера на ГЕРБ по-рано в петък за избори 2:1. Шефът на парламента беше поканен от юридическата общност в града за отбелязване на 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

"Всеки народен представител трябва да има отговорността да участва в заседанията на НС, затова е избран. Но може ли да напуска една политическа партия, която иска да изрази несъгласие по даден въпрос, но и да заявява перманентно несъгласие за това, че Народното аъбрание не заседава. Това е истински абсурд, който в момента се превръща в някаква политическа мода", каза Миков. Той даде пример с Учредителното събрание в Търново преди 135 години, когато 3-4 дни не е могло да събере кворум, защото някои народни представители са смятали, че не трябва да се приема конституцията, докато не се обединят с Източна Румелия и другите земи. "Слава Богу, се е проявил здрав разум и от 7 до 16 април е приета конституцията", каза още шефът на парламента. Той припомни, че ваканцията на депутатите по Великден е била винаги 10 дни, сега спорът е бил за един ден и откога да почне - на 17 или 18 април.

"Със или без европейски избори винаги се поставя въпросът за предсрочни. Смятам, че резултатът от евровота също ще се отрази - може да стабилизира парламента или пък да създаде някакви предпоставки за обсъждане на темата –предсрочни избори", коментира Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай