Миков: БСП не е статукво, ще извоюваме възхода си

Миков: БСП не е статукво, ще извоюваме възхода си | StandartNews.com

БСП обяви курс към предсрочни избори, кандидат-президентът - родолюбец и патриот

Спорът между лявото и дясното не е приключил. Това каза в началото на словото си председателят на БСП Михаил Миков по време на 49-ия Конгрес на БСП. "Лявото ще си извоюва своя възход с последователност и почтеност. Свикнаха да приемат БСП като част от статуквото. Това трябва да се промени", каза Миков. И призова социалистите да преминат в решително настъпление. "Трябва да отстояваме по-силно справедливата държава, която се грижи за хората, и не само дава равен шанс за всички, но има и механизми, които прилага", каза още Миков. Председателят на БСП подчерта, че "партията трябва да продължава да се утвърждава като национална и патриотична". "БСП трябва да съхранява и развива патриотичния характер на българското образование", призова още той.

Миков: Повече "ние", по-малко "аз"

Най-голямото предизвикателство пред нас е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението. Необходима е повече честност и последователност. Пред нас най-голямото предизвикателство е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението. Още по-голямо предизвикателство е да приемем управлението като работа в интерес на хората. Българите не искат да гласуват, това няма да се промени със задължителното гласуване. Какъв е смисълът да гласуваш, след като после някой ще пренапише протокола от избирателната ти секция. На нас - БСП, на левите партии се пада задачата да отстояваме и върнем демократичните достижения. БСП трябва да гарантира тази алтернатива.

Отбелязваме 125 си годишнина като основна опозиционна алтернатива на властта. Дългата ни история е част от нашата легитимация да направим заявка за бъдещето. Това не е достатъчно. Това означава една огромна отговорност. Нашата задача е да кажем, че налаганият с десетилетия ултранеолиберален модел има алтернатива. Делегатите ни трябва да си тръгнат от 49-ия Конгрес единни, с увереност и решимост, че партията ще поеме тази отговорност - необходимо е повече „ние" и по-малко „аз".

Българската демокрация е болна. Симптомите са недоверие в институциите и политиките, огромни социални и икономически неравенства", каза още той. По думите му се наблюдава размиване на лявото и дясното. Причините са в невъзможността на демокрацията да се противопостави на неолиберализма. Все повече хора разбират, че нищо не зависи от тях, че правото им на избор е отнето от онези, които опорочиха изборите ,които смесват лявото с дясното. 

В речта си пред 49-тия конгрес на БСП председателят на партията Михаир Миков подчерта, че в доклада си ще застъпи голяма част от платформата, която предстои да бъде приета от заседанието на най-висшия форум на социалистите. "Няма как моят доклад да е по-различен от платформата на партията, подчерта Миков. И призова за "честно и безкористно връщане на левите идеи". БСП не е загубила своето място в политиката на България. Ще имаме своето влияние и след Прехода, каза Миков. "Няма ново ляво, грешно е да се търси такова, няма измислена нова социалдемокрация, а леви ценности, които водят партията и хората, обърна се към своите той. ние искаме да вървим по пътя на истинското ляво", каза още Миков.  

Миков обяви курс за предсрочни избори

Днес ние трябва ясно да кажем, че курсът е един – предсрочни парламентарни избори, заяви Миков на своите. И продължи: "Избори, на които нашата алтернатива трябва да бъде приета и подкрепена от мнозинството български граждани. Времето за това е дошло, а нашата алтернатива става все по-ясна. Подготовката за предстоящите президентски избори, коти оса важна стъпка по нашия път към властта, ще покаже в каква степен доверието се връща. Но преди всичко, за да се върне всичко това, трябва да излезем по-силни и обединени от конгреса".

Кандидат-президентът - родолюбец и патриот

Пътят за президентската кандидатура минава през сформиране на широка политическа платформа за устойчиво и демократично управление, посочи Михаил Миков. "Не бива да допускаме подобни важни теми да ни се натрапват от външни фактори. Благодаря, че успяхме всички дейци на партията по този въпрос да запазим спокойствие до конгреса", каза още Миков. И очерта профила на левият кандидат-президент: "БСП трябва да издигне кандидат-президентска двойка, която ще бъде еманация на национално самочувствие, суверенитет, държавност, ще излъчва достойнство и респект". "На днешна България повече от всякога е нужен президент, който е родолюбец и патриот, глава на нацията, който гарантира нейната независимост. Такъв, който пази Конституцията, приема социалната държава като абсолютен императив, към който ние –социалистите се стремим", каза Миков. И допълни: "Пътят за приемане на тази кандидатура минава през пътя за консолидация на самата партия, през обединението на всички леви, демократични и патриотично настроени избиратели". По думите му БСП трябва да търси подкрепа за "сформиране на широка политическа платформа за устойчиво и демократично национално отговорно управление на България".

Другарските критиките в медиите обслужват само опонентите ни

Недопустимо е от гледна точка на партийната дисциплина да критикуваш публично решението, при положение, че си взел участие в гласуването му. Това каза Миков по повод на медийни участия на социалистите, в които червените си разменят другарски престрелки и често критикуват ръководството на "Позитано" 20. "Всеки който търси личностна изява, трябва да знае че обслужва с критиките си нашите опоненти", подчерта Миков.

И призна:"Не сме в прекрасна организационна кондиция, трябваше да вземем мерки, но на много места мерките за организационно укрепване срещат съпротива от някои другари". Миков припомни, че 50 процента и повече е обновлението на партията.

Трябва да възстановим другарските отношения помежду си, нужно е да сложим край на вътрешно партийните боричкания. Това каза председателят на БСП Михаил Миков по време на 49-ия Конгрес на БСП.

„Необходимо е с активна работа да започнем сега, днес, веднага, вдруги ден, след Конгреса да търсим и печелим подкрепа от хората. Разбира се най-важното е да продължим да бъдем последователни, честни и открити. Необходимо е уверено да вървим по нашия път", каза той. По думите му, колкото по-уверено крачат, колкото са по-последователни, толкова по-лесно ще гледат хората в очите, когато говорят с тях.

„Важно е също така да възстановим другарските отношения по между си", отчете Миков. По думите му, ефектни способи за личностно изпъкване отвращават хората, които са извън партията. „Прекратяването на неполитическите зависимости, също носи доверие", допълни Миков.

Преходът донесе разруха в земеделието

Българският преход доведе до разруха в българското земеделие и животновъдство, категоричен бе Михаил Миков. Със санкциите и контрасанкциите между ЕС и Русия, България загуби пазар за стотици милиони, но правителството не потърси европейската солидарност, а остави нашите земеделски производители да носят тежестта, констатира председателят на БСП.

Лявата аграрна политика предвижда защита на дребните и средни земеделци и животновъди от картели и монополи, справедливо разпределение на европейските субсидии, насърчаване на ползването на пустеещи земи, насърчаване на кооперациите, каза още лидерът на социалистите.

Държавата товари общините

Десният преход задълбочи проблемите на местното самоуправление, а българските общини са превърнати в обикновени диспечери на средства от бюджета и еврофондовете. Те трудно провеждат своя собствена политика в полза на жителите на съответната община. Държавата прехвърля отговорности на общините, без да ги обезпечава с ресурси, разтоварва своите задължения за сметка на общините, които на свой ред прехвърлят тези тежести на хората - по правило чрез увеличаване на местните такси и данъци", каза Миков пред делегатите на Конгреса на БСП.

Председателят на социалистите посочи лявата алтернатива и в това отношение, като припомни, че БСП вече я представи в Левите стандарти за местно самоуправление - политическата платформа, с която левицата се яви на местните избори миналата година.

Политически съюзи заради власт на всяка цена – недопустимо е!

Въпросът за политическите съюзи е важен за БСП повече, отколкото за другите партии, смята Михаил Миков, който припомни, че БСП носи активите и пасивите от всички свои участия в такива съюзи, а партиите-проекти се разтоварват от отговорност с всяка своя метаморфоза.

„Поуката от всичките ни опити до момента е, че политическите съюзи трябва да се правят с политически принципи, с политически субекти, открито и прозрачно, при ясно закрепени публично ангажименти за участниците, при гаранции, че може да се постигне определена политическа цел. Недопустимо е да се правят политически съюзи заради участие във властта на всяка цена", категоричен бе председателят на БСП.

За АБВ - участват в управлението, а претендират за лявото

Лидерът на БСП обърна внимание и на въпроса за бившите членове на БСП, потърсили реализация в други формати. Без да споменава конкретно АБВ, Миков заяви: „Ако тези партии претендират, че дават ляво представителство, идентично с нашите принципи, и преследват обща с нашата цел, няма как да не се запитаме защо тези другари са напуснали нашите редици. Някои участват в управлението. Как може партия, за която „няма ляво, няма дясно" да претендира да бъде част от лявото?", попита Михаил Миков. По думите му истинският политически съюз, към който трябва да се стреми БСП, е единството на ляво мислещите хора в България.

Из проекто - платформата, която предстои да бъде гласувана от 49-тия конгрес на БСП:

"Не" на визите за турски граждани в ЕС

"България не бива да допуска безвизов достъп на турски граждани до Европейския съюз, защото в сегашните условия това носи пряка заплаха за националната сигурност". Това се казва в проекто-платформата на БСП, която трябва да бъде приета от 49-тия конгрес на партията, предава Епицентър.бг. "България не бива да допуска нейната територия да се използва като плацдарм за засилване на противопоставянето между НАТО и Русия", пише в документа.

Според документа: В България се разгражда държавността

Страната се намира в критичен момент от своето съществуване. България е запрашена от демографски колапс, от дезинтеграция на етническа и религиозна основа, от социална поляризация и културна деградация, пише още в платформата на социалистите.

В България тече процес на разграждане на държавността, се казва още в силно критичния документ. Обществото е в разпад, в него все повече надделяват конфронтацията, злобата и омразата. В публичната среда властват арогантност и реваншизъм, бездуховност и медийни манипулации. Държавата загуби посока. България се намира днес в критичен момент от своето съществуване. Страната ни е запрашена от демографски колапс, от дезинтеграция на етническа и религиозна основа, от социална поляризация и културна деградация.

Демокрацията е в упадък, критикува БСП

Демокрацията е в упадък. Политическият процес се превърна в порочна технология, чрез която десницата овладява държавната и местната власт. Управляващите днес са изразители на корпоративната властов страната. В името на тази власт те са готови на отстъпление от националните интереси", е част от критиката на социалистите към управлението днес, съобщава още Епицентър.бг. "Противно на принципа за народовластие, в България набира сила виждането за авторитарно управление на страната. Открито се налагат идеи за "премиерска" или "президентска" република. На границата ни се струпват огромни маси от емигранти, които могат да навлязат в България и да дестабилизират страната.

Отбраната е на критично ниво

В резултат на необмислени реформи в системата за отбрана е достигнато критично ниво, ПОС което е невъзможно тя да изпълнява своите основни функции". Документът предлага алтернативните идеи на БСП за преодоляване кризата в страната.В същото време управляващите допускат да бъдем въвлечени във военно противопоставяне между източния фланг на НАТО и Русия. Политиката в областта на отбраната на настоящото управление е провал на концептуално и кадрово равнище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай